Overeenkomsten

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij een opdrachtnemer afspreekt om werkzaamheden te verrichten voor een opdrachtgever. Dit is een ander soort contract dan de arbeidsovereenkomst. U kunt bijvoorbeeld denken aan de diensten van een kapper of de werkzaamheden van een advocaat. Hiervoor zijn in de wet bepalingen opgenomen. Daarnaast is het mogelijk dat u specifieke afspraken maakt in de overeenkomst.

Aansprakelijkheid van een opdrachtnemer

Kunt u een opdrachtnemer aansprakelijk stellen als de overeenkomst niet goed wordt nagekomen? Of wilt u uw aansprakelijkheid als opdrachtnemer juist zoveel mogelijk uitsluiten? Allebei deze situaties zijn goed denkbaar. Uit de overeenkomst van opdracht volgt dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor de nakoming van zijn verplichtingen en kan hiervoor worden aangesproken. Wel is het mogelijk om de aansprakelijkheid contractueel te beperken.

Mogelijkheid van opzegging

Vanwege het persoonlijke karakter van de overeenkomst is het te allen tijde mogelijk voor de opdrachtgever om de opdracht op te zeggen. Dit omdat de opdrachtgever kiest voor een specifieke ondernemer en er omstandigheden kunnen zijn waardoor u bijvoorbeeld het vertrouwen in de opdrachtnemer kwijtraakt. Vanuit het oogpunt dat een opdrachtnemer zich heeft gebonden aan de overeenkomst, is hij echter gebonden aan strenge voorwaarden alvorens hij de opdracht mag beëindigen. 

De wettelijke bepalingen voor de overeenkomst van opdracht zijn regelend bedoeld. Dit betekent dat deze slechts gelden indien u niets anders bent overeengekomen. Let daarom goed op de gemaakte afspraken bij het aangaan van de opdracht. Ook is het goed om te weten wat er geldt als er niets bijzonders is bepaald tussen u en uw wederpartij, omdat dit kan uitmaken op welke wijze de overeenkomst nakomen moet worden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij overeenkomsten. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw overeenkomst te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.