Intellectueel eigendom

Heeft u als ondernemer een intellectuele creatie gemaakt, zoals bijvoorbeeld een mooi muziekstuk, een ingenieuze uitvinding, of welbedachte ontwikkelde software? En wilt u uw creatie ook op de markt brengen? Dan kunt u door middel van intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) uw creatie beschermen jegens derden.

Verschillende soorten IE-rechten

Intellectueel eigendom (IE) is de overkoepelende term voor verschillende soorten IE-rechten. De belangrijkste IE-rechten zijn het auteursrecht, octrooirecht, merkenrecht, modellenrecht en het handelsnaamrecht. Elk van de IE-rechten beschermen een ander soort intellectuele creatie. Zo worden werken van letterkunde, wetenschap of kunst bijvoorbeeld beschermd door het auteursrecht en technische uitvindingen door het octrooirecht (ook wel patentrecht genoemd). Op één en dezelfde intellectuele creatie kunnen verschillende IE-rechten rusten.

Exclusief recht van de rechthebbende

IE-rechten verschaffen de rechthebbende het exclusieve recht de intellectuele creatie te gebruiken, te verveelvoudigen en/of te exploiteren. Dit betekent dat derden de intellectuele creatie niet mogen gebruiken of namaken zonder de toestemming van de rechthebbende, anders is er sprake van inbreuk op het intellectueel eigendom.

Inbreuk op uw IE-recht? 

Indien een derde (opzettelijk) inbreuk maakt op uw intellectuele creatie, kunt u zich hier uiteraard tegen verzetten. Mede met het oog op de kosten, doet u er verstandig aan als eerste stap een (aangetekende) sommatiebrief te sturen, waarin u vordert dat de inbreukmaker zijn inbreukmakende handelingen staakt en gestaakt houdt. Mocht dit niet baten, kunt u overwegen een gerechtelijke (kort geding) procedure te starten. In een dergelijke procedure kunt u als rechthebbende vorderen dat de rechter de inbreukmakende handelingen verbiedt (op straffe van een dwangsom). Daarnaast kunt u eventueel een schadevergoeding vorderen. Voor wat betreft de juridische kosten, kunt u de daadwerkelijke gemaakte kosten (zoals bijvoorbeeld advocaatkosten) vorderen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij intellectueel eigendom. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw intellectueel eigendom te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.