Incasso

Vroeg of laat overkomt het bijna iedere ondernemer: een incassoprobleem. De ondernemer heeft goederen of diensten geleverd, maar de (zakelijke) klant weigert de factuur te betalen. 

Tijdig actie ondernemen

Indien een ondernemer te maken heeft met een wanbetaler, is het noodzaak tijdig stappen te zetten. Een geldvordering kan immers verjaren. Indien de geldvordering voortvloeit uit een zakelijk overeenkomst, verjaart de geldvordering vijf jaren nadat het is ontstaan of opeisbaar is geworden. Indien er sprake is van een consumentenkoop, verjaart de vordering zelfs na twee jaren.

Minnelijk traject 

Om de geldvordering te kunnen innen, doet de ondernemer er verstandig aan eerst een aanmaning te sturen naar de betreffende klant. In de aanmaning kan niet alleen de hoofdsom gevorderd worden, maar ook eventueel de wettelijke en/of contractuele rente en buitengerechtelijke incassokosten. Heeft de ondernemer te maken met een consument? Dan dient eerst een veertien dagen-termijn gegeven te worden, voordat er buitengerechtelijke incassokosten geïnd mogen worden. 

In plaats van zelf aanmaningen te sturen, kan de ondernemer er ook voor kiezen de geldvordering uit te besteden aan een incassobureau. Let wel, een incassobureau heeft an sich niet meer bevoegdheden dan de ondernemer zelf. Een incassobureau kan niet overgaan tot beslaglegging. 

Gerechtelijke procedure 

Weigert de klant na meerdere aanmaningen alsnog de factuur te betalen? Dan kan de ondernemer eventueel een gerechtelijke (kanton)procedure starten opdat de klant gedwongen wordt tot betaling. Indien de klant wordt veroordeeld tot het betalen van de factuur, verkrijgt de ondernemer een zogenaamde ‘executoriale titel’. Met behulp van een gerechtsdeurwaarder kan de ondernemer executoriaal beslag leggen op bijvoorbeeld (on)roerende goederen of een bank- of girorekening van de klant. Uiteindelijk kan de beslaglegging zelfs leiden tot executoriale verkoop van de (on)roerende goederen of afgifte van het tegoed op de bank- of girorekening.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij incasso’s. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw incasso te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.