Algemene voorwaarden

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn de bekende ‘kleine lettertjes’  die worden gebruikt door ondernemers bij het sluiten van een overeenkomst. Ze bevatten afspraken over verplichtingen en rechten tussen partijen die een overeenkomst, bijvoorbeeld koop, hebben gesloten. Deze verplichtingen mogen niet gaan over de belangrijke aspecten zoals de prijs, of de overeengekomen prestatie. Ze hebben alleen betrekking op de randvoorwaarden van de overeenkomst, zoals betalingstermijnen, garanties en servicevoorwaarden. Door het gebruik van algemene voorwaarden hoeft de ondernemer niet per overeenkomst apart aanvullende afspraken te maken.

De informatieplicht

Algemene voorwaarden zijn op basis van de wet snel van toepassing. Zo hoeven ze niet daadwerkelijk te zijn gelezen door de wederpartij. Dit is waarom kopers zich vaak overrompeld voelen wanneer zij achteraf pas ontdekken dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. De gebruiker van de algemene voorwaarden moet echter op zijn beurt wel hebben voldaan aan zijn informatieplicht. Deze informatieplicht dwingt hem om de algemene voorwaarden vóór het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij te overhandigen en de wederpartij daarmee in ieder geval de kans te bieden ervan kennis te nemen. In principe moeten de voorwaarden fysiek worden meegestuurd, tenzij de overeenkomst zelf ook via digitale weg tot stand is gekomen, dan mogen ze ook via de elektronische weg ter beschikking worden gesteld. De informatieplicht geldt niet in gevallen waarin opsturen of overhandigen niet mogelijk is, het om professionele partijen gaat die vaker zaken met elkaar doen, of wanneer de ondernemer zaken doet met een wederpartij met meer dan 50 werknemers. 

Onredelijke voorwaarden

De wederpartij hoeft zich niet aan bepalingen in de algemene voorwaarden te houden die onredelijk bezwarend zijn. Of een beding onredelijk bezwarend is, moet worden beoordeeld naar de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden daarvoor tot stand zijn gekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en alle overige omstandigheden van het geval. Consumenten en kleine ondernemers die gelijkgesteld kunnen worden met consumenten worden daarbij door de wetgever op weg geholpen. In het Burgerlijk Wetboek wordt voor hen in de ‘zwarte lijst’ opgesomd welke voorwaarden altijd onredelijk bezwarend zijn, denk hierbij aan een bepaling die de gebruiker zelf laat beslissen of hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan.  De ‘grijze lijst’ noemt voor consumenten en kleine ondernemers welke voorwaarden meestal onredelijk bezwarend zijn, zoals het uitsluiten van aansprakelijkheid. Bij de grijze lijst hangt het dus af van de omstandigheden van het geval of een bepaling buiten beschouwing kan worden gelaten. 

Tenietdoen van algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden die niet volgens de informatieplicht zijn overhandigd, kunnen worden vernietigd door de wederpartij. Hiermee zijn alle algemene voorwaarden niet langer van toepassing. Wanneer specifieke bepalingen in algemene voorwaarden onredelijk bezwarend zijn, kunnen die onredelijke voorwaarden worden vernietigd. De rest blijft dan gewoon van toepassing. De wederpartij kan algemene voorwaarden vernietigen door zelf een brief of e-mail te schrijven, of de door algemene voorwaarden voor te leggen aan de rechter.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij de algemene voorwaarden. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw algemene voorwaarden te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.