Verkeer

Om de veiligheid in het verkeer te garanderen hebben we allemaal te maken met verkeersregels die in acht genomen moeten worden. Soms gaat dit niet altijd goed. Als de verkeersregels niet (juist) in acht genomen worden, kunnen er bepaalde sancties opgelegd worden.

Verkeersovertredingen 

Verkeersovertredingen zijn er in vele soorten en maten. Snelheidsovertredingen zijn de bekendste overtredingen in het verkeer. Bij een snelheidsovertreding kan er een verkeersboete opgelegd worden, of dit gebeurt, hangt af van de aard van de overtreding. Bij een zware snelheidsovertreding kan het rijbewijs zelfs ingevorderd worden. Lichte snelheidsovertredingen worden meestal afgewikkeld in de vorm van een boete. Het is mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de boete.

Indien er sprake is van een zware verkeersovertreding kan de officier van justitie besluiten om een transactievoorstel of strafbeschikking op te leggen. Tegen een transactievoorstel kan geen officieel bezwaar aangetekend worden, door simpelweg niet te betalen kan het voorstel namelijk geweigerd worden. De officier van justitie kan de zaak vervolgens voorleggen aan de rechter. Tegen een strafbeschikking dient er binnen twee weken verzet ingesteld te worden.

Rijbewijs ingevorderd

In sommige gevallen kan de overtreding (of het misdrijf) zo zwaar zijn dat er besloten kan worden om het rijbewijs in te vorderen. De politie dient het ingenomen rijbewijs binnen drie dagen naar de officier van justitie te sturen. De officier van justitie dient vervolgens binnen tien dagen aan te geven wat er met het rijbewijs gebeurt. Indien de officier van justitie besluit om de zaak voor te leggen aan de strafrechter, dient de zaak binnen zes maanden voorgelegd te worden aan de rechtbank. In sommige gevallen kan invordering van het rijbewijs voor problemen zorgen als het rijbewijs nodig is voor het werk. Het is in dit soort gevallen verstandig om een klaagschrift in te dienen. De officier van justitie zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om het rijbewijs onder bepaalde voorwaarden terug te geven.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een verkeersovertreding. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om een verkeersovertreding te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.