Discriminatie

​​​​​​​'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'

Artikel 1, Grondwet.

Het bovenstaand artikel van onze grondwet bepaalt dat discriminatie verboden is. In Nederland dient men iedereen in gelijke situaties ook gelijk te behandelen. Discriminatie is op grond van de wet strafbaar gesteld.

Discriminatiegronden

In de wet worden een aantal discriminatiegronden genoemd. Zo is het bijvoorbeeld verboden om te discrimineren op grond van leeftijd, geslacht, godsdienst en levensovertuiging, ras, een handicap en zo zijn er nog enkele andere gronden. Indien iemand onterecht ongelijk wordt behandeld kan er aangifte worden gedaan bij de politie. Het is ook mogelijk om (het vermoeden van) discriminatie te melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Het oordeel van het College is niet bindend, maar wordt vaak wel opgevolgd en weegt meestal zwaar mee in een eventuele rechtszaak. Een schadevergoeding kan evenmin door het College bepaald worden, hiervoor dient er een gerechtelijke procedure gestart te worden.

Toegestane onderscheid

Niet elk onderscheid is verboden. Soms is het mogelijk om zonder verdere consequenties onderscheid te kunnen maken. Een voorbeeld is positieve discriminatie, meestal heeft dit te maken met een bepaald voorkeursbeleid. Zo zou een werkgever in een vacature kunnen vermelden dat de voorkeur uitgaat naar een specifieke groep voor de functie. Op deze manier is het mogelijk om een specifieke groep die ondervertegenwoordigd is in het bedrijf, de voorkeur te geven op andere kandidaten.

Daarnaast heeft niet elk onderscheid direct te maken met discriminatie. Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of er sprake is van een onterecht onderscheid en er dus sprake is van discriminatie.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij discriminatie. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om discriminatie te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.