Aangifte

Van een strafbaar feit kan aangifte worden gedaan bij de politie. In principe moet de politie de aangifte ook opnemen.

Klachtdelict

Een klachtdelict is een bijzondere vorm van een aangifte. Er zijn een aantal strafbare feiten die aangemerkt worden als klachtdelicten. Enkele voorbeelden van klachtdelicten zijn stalking, smaad of laster en schending van het beroepsgeheim. Een belangrijk verschil met de aangifte, is dat er bij klachtdelicten enkel tot vervolging kan worden overgegaan indien dit door het slachtoffer zelf wordt verzocht in een klacht. Dat betekent dus ook dat er, zelfs als er voldoende bewijs is van de strafbare feiten, de officier van justitie niet tot vervolging kan overgaan.

Aangifte

Van een strafbaar feit kan aangifte worden gedaan bij de politie. De politie is verplicht om de aangifte op te nemen. Zodra er aangifte is gedaan, is intrekking hiervan niet mogelijk. Het doen van een valse aangifte is strafbaar. Soms krijgen we wel eens te horen dat de politie weigert om een aangifte op te nemen. Indien zich een dergelijke situatie voordoet, kan er een klacht worden ingediend bij de politie en de hoofdofficier van justitie van het arrondissement waar het korps onder valt. 

Artikel 12-procedure

Na het doen van de aangifte, is het aan de officier van justitie om te besluiten wel of niet tot vervolging over te gaan. Indien het slachtoffer of een belanghebbende het niet eens is met het besluit van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan, kan er een zogeheten artikel 12-procedure gestart worden. Er wordt dan een klacht ingediend bij het gerechtshof om vervolging bij het Openbaar Ministerie toch af te kunnen dwingen. Een dergelijke procedure dient binnen drie maanden na het besluit om niet tot vervolging over te gaan, gestart te worden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij aangifte. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om een aangifte te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.