WSNP

De WSNP, in de volksmond ook wel de (wettelijke) schuldsanering genoemd. De WSNP is een wettelijk traject bedoeld voor mensen met problematische schulden. Het traject is een pittige rit van meestal drie jaar, waarbij men na deze periode schuldenvrij kan worden verklaard. Gemakkelijk, of toch niet?

Minnelijk traject

Er zijn een aantal voorwaarden om toegelaten te kunnen worden tot de WSNP. De hoofdvoorwaarde is dat er eerst een minnelijk traject doorlopen moet worden: de schuldhulpverlening. Het minnelijk traject is een traject waarbij men zich inspant om een akkoord te treffen met de schuldeisers om zoveel mogelijk schulden af te lossen. Hierbij krijgt men hulp van een schuldhulpverlener. Indien men te maken heeft met problematische schulden, kan er schuldhulpverlening aangevraagd worden bij de gemeente. De schuldhulpverlener zal de schuldenaar begeleiden gedurende het hele traject en alle schulden en financiën in kaart brengen. Mocht het niet lukken om een akkoord te bereiken met één of meerdere schuldeisers, dan kan er een verzoek tot toelating tot de WSNP ingediend worden bij de rechtbank. 

WSNP

Als het minnelijk traject mislukt is doordat het niet gelukt is om een akkoord te treffen met een of meerdere schuldeisers, kan er verzocht worden om toegelaten te worden tot de WSNP. Het verzoek moet ingediend worden bij de rechtbank en hier is geen advocaat bij verplicht. De schuldhulpverlener dient wel een verklaring af te geven waaruit blijkt dat het minnelijk traject is mislukt, ook helpt de schuldhulpverlener met het opstellen van het verzoekschrift. De rechter zal vervolgens tijdens een zitting bepalen of de schuldenaar toegelaten kan worden tot de WSNP, waarbij eerst wordt gekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. Ook wordt getoetst of de schuldenaar zich kan houden aan de verplichtingen binnen de WSNP. Indien de WSNP wordt uitgesproken, wordt er tevens een bewindvoerder aangewezen die erop toeziet dat de schuldenaar zich houdt aan alle verplichtingen. Na een periode van meestal drie jaar worden eventuele niet afgeloste schulden kwijtgescholden, mits de schuldenaar zich heeft gehouden aan alle verplichtingen gedurende dit traject. 

Onderbewindstelling

Het WSNP-bewind moet niet verward worden met de onderbewindstelling. In beide gevallen moet men zich wenden tot de rechtbank en krijgt men door de rechter een bewindvoerder toegewezen gekregen. Dit kan verwarrend zijn, maar er zijn grote verschillen. Het zijn verschillende trajecten die toezien op een ander doel.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij WSNP. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw WSNP te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.