Executie

Indien een geldvordering niet wordt betaald, kan men door middel van bepaalde dwangmaatregelen toch betaling afdwingen. Om over te kunnen gaan tot beslaglegging is wel een geldige titel vereist. Meestal is dit een vonnis: een uitspraak van de rechter. Hieronder bespreken we het verschil tussen conservatoir- en executoriaal beslag.

Conservatoir beslag

Stel, u heeft geld uitgeleend aan een vriend en deze vriend houdt zich niet aan de afspraken met betrekking tot de terugbetaling van de lening. Om beslag te kunnen leggen op zijn dure auto, moet u een gerechtelijke procedure starten. Zo'n procedure is tijdrovend en u bent bang dat uw vriend zijn auto van de hand zal doen. Om te voorkomen dat zoiets gebeurt, kan er conservatoir beslag gelegd worden. Conservatoir beslag houdt in dat men beslag legt op de bezittingen van de schuldenaar ter zekerheidsstelling, totdat de rechter een definitieve uitspraak heeft gedaan over de zaak. De schuldenaar mag de dure auto in bovenstaand voorbeeld dan niet verkopen. Voor conservatoir beslag is toestemming van de voorzieningenrechter vereist. Het verzoekschrift wordt ingediend door een advocaat. Na het conservatoir beslag moet er zo snel mogelijk een gerechtelijke procedure gestart worden om uiteindelijk over te kunnen gaan tot executoriaal beslag.​​​​​​​

Executoriaal beslag

Om de auto in bovenstaand voorbeeld vervolgens daadwerkelijk te kunnen verkopen en het geld te innen, heeft men een executoriale titel nodig. In dit geval zal er een gerechtelijke procedure gestart moeten worden, waarbij de rechter kan bepalen of de vordering terecht is. Sommige schuldeisers hoeven geen gerechtelijke procedure te starten, denk bijvoorbeeld aan hypotheek- en of pandhouders. Met een executoriale titel kunnen de in beslag genomen goederen vervolgens daadwerkelijk verkocht worden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij beslag. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw beslag te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.