Bewind

Er zijn verschillende beschermingsmaatregelen waar men om kan verzoeken ter bescherming van de belangen van een of meerdere personen. Een voorbeeld is de onderbewindstelling. Deze maatregel is bedoeld voor personen die hun financiële zaken zelf niet (goed) kunnen behartigen. Naast de onderbewindstelling zijn er nog een aantal andere beschermingsmaatregelen zoals mentorschap en de ondercuratelestelling.

Onderbewindstelling

Zoals gezegd is onderbewindstelling (vaak ook wel beschermingsbewind genoemd) een beschermingsmaatregel gericht op de financiën van een persoon. Een verzoek tot onderbewindstelling wordt ingediend bij de kantonrechter en kan door de betrokkene zelf of bijvoorbeeld door familieleden worden aangevraagd. Indien de rechter de beschermingsmaatregel noodzakelijk acht, kan de onderbewindstelling worden uitgesproken. Er wordt tevens een bewindvoerder aangesteld die belast is met het beheer van het vermogen van de onderbewindgestelde. Degene die onder bewind staat is dan ook niet meer in staat om zelfstandig zijn financiële zaken te beheren. ​​​​​​​​​​​​​​De vermogensstaat van iemand is overigens niet relevant voor de onderbewindstelling. Het is dus niet zo dat enkel personen met (problematische) schulden onder bewind staan. 

Mentorschap

Eerder is besproken dat een onderbewindstelling een maatregel is voor personen die hun financiële zaken niet goed kunnen regelen. Voor de personen die hun persoonlijke zaken niet goed kunnen behartigen, bestaat er een mogelijkheid om mentorschap aan te vragen. Door de mentor worden er dan beslissingen genomen over bijvoorbeeld behandelingen en​​​​​​​ verpleging.

​​​​​​​Ondercuratelestelling

Tot slot is er nog de ondercuratelestelling, dit is de meest vergaande beschermingsmaatregel. Een dergelijke maatregel zou geschikt kunnen zijn voor personen die zowel hun financiële als hun persoonlijke belangen niet kunnen behartigen. Personen die onder curatele staan, zijn handelingsonbekwaam. Dit houdt in dat de onder curatele gestelde personen niet meer zelfstandig rechtshandelingen kunnen verrichten, denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een overeenkomst. In deze situaties is namelijk altijd toestemming van de curator vereist. 

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij bewind. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw bewind te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.