Beslag

Beslaglegging is een uiterste dwangmaatregel om betaling van een vordering af te kunnen dwingen. Het leggen van beslag is niet zomaar mogelijk en kan in de meeste gevallen alleen indien de rechter een uitspraak heeft gedaan over de zaak. Sommige schuldeisers hebben geen vonnis nodig, denk bijvoorbeeld aan overheidsinstanties of pand-/hypotheekhouders. De gerechtsdeurwaarder is bij wet bevoegd om beslag te leggen teneinde betaling van de openstaande vordering(en) af te dwingen.​​​​​​​ Er zijn verschillende soorten beslagen. 

Beslag op (on)roerende zaken

Indien een schuldenaar verzuimt om tot betaling van een geldvordering over te gaan kan er besloten worden om beslag te leggen op roerende of onroerende zaken. Onroerende zaken zijn zaken die duurzaam zijn verenigd met de grond, denk bijvoorbeeld aan huizen. Meestal zal een hypotheekhouder overgaan tot beslag op onroerende zaken bij bijvoorbeeld een hypotheekschuld. Bij beslag op roerende zaken, denk aan inboedel, moet de deurwaarder vooraf aankondigen dat er over zal worden gegaan tot beslaglegging. Dit gebeurt door middel van het overhandigen van een beslagexploot. In de wet is bepaald op welke zaken de deurwaarder geen beslag mag leggen. 

Derdenbeslag

Beslag op inboedel kan soms maar weinig opleveren. Er is daarom een mogelijkheid om beslag te leggen op het vermogen dat de schuldenaar weliswaar toekomt, maar zich niet onder de schuldenaar zelf bevindt, maar bij derden. Denk bijvoorbeeld aan het geld op een bankrekening bij de bank of het loon of de uitkering die een werkgever/uitkeringsinstantie dient uit te betalen.

Loonbeslag

Bij loonbeslag wordt door de deurwaarder beslag gelegd op het loon wat de werknemer toekomt. De werkgever is verplicht om hieraan mee te werken. De deurwaarder mag geen beslag leggen op het gehele inkomen maar moet rekening houden met een zogeheten beslagvrije voet. Dit is een gedeelte van het loon waarmee een schuldenaar in zijn levensonderhoud moet kunnen voorzien en vaste lasten mee moet kunnen betalen. Het restant van het loon boven de beslagvrije voet wordt ingehouden. Het bovenstaande is overigens ook van toepassing op uitkeringen.

Bankbeslag

Bij bankbeslag wordt er door de deurwaarder beslag gelegd op de bankrekening van de schuldenaar. Vanaf 1 januari 2021 geldt dat ook bij bankbeslag rekening gehouden dient te worden met de beslagvrije voet.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij beslag. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw beslag te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.