Scheiding

Als u gaat scheiden komt er een heleboel op u af. Naast (waarschijnlijk) de emotionele verwerking, moet er ondertussen veel geregeld worden en moet u rekening houden met vele zaken. Wij zetten de belangrijkste procedurestappen voor u op een rijtje.

Gezamenlijk of eenzijdig echtscheidingsverzoek

In principe kan er op twee manieren een aanvraag voor een echtscheiding ingediend worden, namelijk middels een gezamenlijk echtscheidingsverzoek of een eenzijdig echtscheidingsverzoek. Bij een gezamenlijk echtscheidingsverzoek dient u samen met uw ex-partner een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Is uw ex-partner het niet eens met de echtscheiding, dan kan er een eenzijdig echtscheidingsverzoek ingediend worden. Het verzoekschrift tot echtscheiding kunt u overigens niet zelf indienen, dit kan alleen een advocaat voor u doen. De rechter zal de echtscheiding uitspreken indien het huwelijk naar zijn mening 'duurzaam ontwricht' is.

Nevenvoorzieningen

In het verzoekschrift kan de advocaat naast het verzoek om de echtscheiding uit te spreken, de rechter ook verzoeken om een uitspraak te doen over zaken die samenhangen met de echtscheiding. Denk bijvoorbeeld maar aan de verdeling van de bezittingen, de alimentatie en de kinderen. Vaak wordt een verzoek tot echtscheiding met nevenvoorzieningen ingediend indien partners het niet eens kunnen worden over bepaalde zaken. 

Voorlopige voorziening

Een echtscheidingsprocedure kost tijd. Het is mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen voor zaken waarbij snel een beslissing genomen moet worden en de echtscheidingsprocedure zelf niet afgewacht kan worden. De rechter kan bijvoorbeeld bepalen wie in de echtelijke woning mag verblijven gedurende het echtscheidingsproces, maar ook waar de kinderen verblijven gedurende de echtscheiding. De uitspraak geldt totdat er een uitspraak is gedaan in de gewone echtscheidingsprocedure.

Hoger beroep

Nadat de echtscheiding is uitgesproken kan er binnen drie maanden na de uitspraak hoger beroep worden ingesteld. Ook bij deze procedure hebt u een advocaat nodig. Na het hoger beroep is het mogelijk om eventueel in cassatie te gaan. De zaak wordt dan niet meer inhoudelijk behandeld, er wordt enkel gekeken of het gerechtshof het recht juist heeft toegepast.

Inschrijving echtscheiding

Met een uitspraak van de rechter is de scheiding nog niet officieel rond. De echtscheiding moet namelijk nog ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente. Dit moet binnen zes maanden na de uitspraak gebeuren. Indien dit niet op tijd gebeurt, vervalt de echtscheidingsbeschikking. Een advocaat zorgt er meestal voor dat de echtscheiding wordt geregistreerd bij de gemeente.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een scheiding. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw scheiding te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.