Samenwonen

U kunt samenwonen of gaan samenwonen zonder vooraf bepaalde zaken officieel te regelen (inschrijving op het nieuwe adres bij de gemeente natuurlijk daargelaten). Samenwonen is, anders dan bijvoorbeeld het huwelijk of geregistreerd partnerschap, geen samenlevingsvorm die terug te vinden is in de wet. Bij beëindiging van de samenwoning hebben partners bijvoorbeeld ook geen rechten en plichten (meer) naar elkaar toe. 

Samenlevingsovereenkomst

Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn er wettelijke rechten en plichten, waarvan enkele ook na beëindiging van de officiële relatie voortduren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de onderhoudsverplichting. Het is eigenlijk wel ontzettend belangrijk om bij het samenwonen vooraf een aantal zaken juridisch te regelen. Zo zijn samenwoners bijvoorbeeld geen wettelijke erfgenamen van elkaar. Als uw partner met wie u samenwoont plotseling zou overlijden en er geen sprake is van een testament, dan kunt u nergens aanspraak op maken en vist u dus achter het net. Hoe lang de samenwoning heeft geduurd is verder niet relevant. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een samenlevingsovereenkomst. Deze kunt u laten opstellen door een notaris, maar het hoeft niet. Een testament dient wel opgesteld te worden door een notaris.

Beëindiging samenwoning

Bij het beëindigen van de samenwoning dient er rekening gehouden te worden met datgeen wat in de samenlevingsovereenkomst is geregeld. Om uit elkaar te gaan hoeft hiervoor geen verzoekschrift ingediend te worden bij de rechtbank. Als u kinderen heeft en beiden belast bent met het ouderlijk gezag, moet u er rekening mee houden dat er een ouderschapsplan opgesteld moet worden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij samenwonen. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om samenwonen te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.