Ouderschapsplan

Als u en uw partner uit elkaar gaan dan is dat vaak een emotionele gebeurtenis en zeker als u samen kinderen heeft. In zo een situatie moet er ook nog het een en ander worden geregeld, zoals het maken van afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Deze afspraken worden neergelegd in een ouderschapsplan. Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht als u en uw partner het gezamenlijk gezag uitoefenen over de kinderen en gaan scheiden. Als er sprake is van eenhoofdig gezag dan is het opstellen van een ouderschapsplan niet verplicht.

Het verdelen van de zorg- en opvoedingstaken

Bij de afspraken over de zorg- en opvoedingstaken is het aan u en uw ex-partner gezamenlijk om te bepalen wanneer de kinderen bij u zijn en wanneer bij uw ex-partner. Hier kan worden gedacht aan co-ouderschap. Dit betekent dat u en uw ex-partner de zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Ook moet er worden afgesproken op welk adres de kinderen worden ingeschreven. De afspraken omtrent de zorg- en opvoeding kunnen zo gedetailleerd zijn als de ex-partners willen. Als uw kind 6 jaar of ouder is dan moet er in het ouderschapsplan ook worden opgenomen op welke manier het kind is betrokken bij het maken van de afspraken omtrent de omgang. 

De informatie- en consultatieplicht

Ook na het uit elkaar gaan met uw ex-partner moet u elkaar blijven informeren en consulteren over belangrijke onderwerpen van de kinderen. Denk hier dan aan ontwikkelingen op school of medische zaken. In het ouderschapsplan kan worden afgesproken waar u en uw ex-partner elkaar van op de hoogte houden. Als u en uw ex-partner zo min mogelijk contact met elkaar willen dan kan er ook worden afgesproken dat er een tussenpersoon wordt aangewezen die zorgt dat u beide wordt geïnformeerd en geconsulteerd. 

De verdeling van de kosten in opvoeding en verzorging

Ouders zijn verplicht om bij te dragen in de kosten voor de kinderen. Het is gebruikelijk dat de ene ouder bijdraagt in de kosten door kinderalimentatie te betalen aan de andere ouder. Hier kan een berekening worden gemaakt door het LBIO of een gespecialiseerde jurist. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. 

Ondertekening van het ouderschapsplan

Als alle afspraken op papier staan dan kunnen u en uw ex-partner een handtekening onder het ouderschapsplan zetten. Door de ondertekening van het ouderschapsplan zijn de afspraken bindend geworden en moeten u en uw ex-partner zich aan de afspraken houden. Het ouderschapsplan moet naar de rechtbank worden gestuurd als u bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Dit gaat via een advocaat of mediator. Als een ouderschapsplan is vastgesteld en één van de ouders houdt zich hier niet aan dan is het raadzaam om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Mocht dit nergens toe leiden dan kan een mediator worden ingeschakeld of nakoming worden gevorderd. 

Wijzigen van de afspraken

Als de situatie verandert dan kan het ouderschapsplan worden aangepast. U en uw ex-partner kunnen dan met elkaar in overleg. Als u het beide eens bent met de aanpassing dan kan dit op papier worden gezet en worden ondertekend. Deze afspraak is dan vastgelegd en hoeft niet langs de rechter. Mocht u er gezamenlijk niet uitkomen dan kan er hulp worden ingeschakeld van een mediator. Als dat ook geen vruchten afwerpt dan kan de rechter worden gevraagd om het ouderschapsplan te wijzigen. 

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een ouderschapsplan. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw ouderschapsplan te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.