Jeugd

Het jeugdrecht bestaat grofweg uit twee rechtsgebieden, namelijk het jeugdstrafrecht en het civiele jeugdrecht. Dit artikel richt zich op het civiele jeugdrecht. Het civiele jeugdrecht is een breed onderwerp, enkele voorbeelden hiervan zijn de ondertoezichtstelling, een uithuisplaatsing en gezags- en omgangskwesties. 

Ondertoezichtstelling

Soms hebben ouders problemen bij het opvoeden van hun kind. Dit kan uiteenlopende problematiek zijn, zoals gedragsproblemen of mishandeling. Vaak wordt er eerst gekeken naar vrijwillige hulp, dat kan door hulp van instanties zoals Veilig Thuis. Indien deze maatregelen onvoldoende of niet helpen waardoor de ontwikkeling van het kind in gevaar komt, dan kan de Raad voor de Kinderbescherming de kinderrechter vragen om het kind onder toezicht te stellen. Als het verzoek door de rechter wordt toegewezen dan zal er een gezinsvoogd worden aangesteld die de ouders begeleidt bij de opvoeding van hun kind. Zowel de ouders als het kind zijn verplicht om de hulp van de gezinsvoogd te accepteren. Let op: de ouders hebben in beginsel nog wel het gezag over het kind. Een ondertoezichtstelling duurt maximaal 12 maanden, maar kan door de rechter met dezelfde periode worden verlengd. 

Uithuisplaatsing

De Raad voor de Kinderbescherming kan bij een ernstige situatie de kinderrechter ook verzoeken om het kind uit huis te plaatsen. Het kind gaat dan tijdelijk ergens anders wonen, bijvoorbeeld in een opvanghuis of bij een pleeggezin. Dit verzoek kan tegelijk worden gedaan met het verzoek om het kind onder toezicht te stellen of in een later stadium. De procedure is hierbij hetzelfde als bij de ondertoezichtstelling. Ook hierbij duurt de maatregel maximaal 12 maanden en behouden de ouders in de meeste gevallen het gezag over het kind. De rechter kan het gezag van de ouder(s) wel beperken, dat betekent dat de gezinsvoogd een deel van het gezag krijgt en over een bepaald aantal onderwerpen dingen voor het kind mag beslissen. Een kind van 12 jaar of ouder die het niet eens is met de uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling kan bij de rechter een formeel verzoek indienen om deze te herzien. Hiervoor is een advocaat verplicht.

Gezag- en omgangskwesties

Soms kan het zo zijn dat de kinderen zelf niet tevreden zijn met de omgangsregeling of het gezag van de ouders. Kinderen kunnen dan bij de rechter een informeel verzoek indienen om hun problemen aan te kaarten. Bij verzoeken van kinderen van 12 jaar of ouder is de rechter verplicht om de zaak in behandeling te nemen door bijvoorbeeld een gesprek met het kind te hebben of een zitting met de ouders te organiseren. Bij verzoeken van kinderen onder de 12 jaar is de rechter niet verplicht iets met het verzoek te doen. Voor een informeel verzoek is een advocaat niet verplicht, maar kan wel worden ingeschakeld.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij het jeugdrecht. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om het jeugdrecht te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.