Erven

Als een naaste overlijdt, kunt u te maken krijgen met de erfenis die de overledene nalaat. Het erfrecht omvat alle wetten en regels met betrekking tot de afwikkeling van een erfenis.

Wettelijk erfrecht

Als een overledene geen testament heeft opgemaakt, is het wettelijk erfrecht van toepassing. Het wettelijk erfrecht regelt wie de erfgenamen zijn van een overledene. De wet verdeelt de mogelijke erfgenamen in vier groepen. Alleen bloedverwanten kunnen volgens het wettelijk erfrecht aangemerkt worden als erfgenamen. Echtgenoten en geregistreerde partners vormen een uitzondering op deze regel. De partner en de kinderen van de overledene vallen in groep één. In groep twee vinden we de ouders, broers en/of zussen van de overleden; in groep drie de grootouders en tot slot in groep vier, de overgrootouders. Pas als er geen erfgenamen zijn in een groep, komen de mogelijke erfgenamen in de volgende groep in aanmerking voor de erfenis. Het is mogelijk om in een testament af te wijken van het wettelijk erfrecht.

Legitieme portie

Vaak wordt onterecht gedacht dat een kind geen enkele aanspraak kan maken op de erfenis indien het kind wordt onterfd. Een kind kan namelijk altijd een deel van de erfenis opeisen: de zogeheten legitieme portie. De legitieme portie is enkel een geldbedrag en omvat verder geen goederen. De legitieme portie is gelijk aan de helft van het kindsdeel wat een kind normaal zou erven indien hij niet was onterfd.

Aanvaarden, beneficiair aanvaarden en verwerpen

Erfgenamen kunnen zelf beslissen wat ze met de erfenis willen doen. Binnen drie maanden na het overlijden kunnen erfgenamen hun keuze kenbaar maken. Gedurende de eerste drie maanden kunnen schuldeisers hun vordering niet opeisen. Erfgenamen kunnen de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden of verwerpen. Zuiver aanvaarden houdt in dat de gehele nalatenschap aanvaard wordt, een erfgenaam is dan ook aansprakelijk voor eventuele schulden. Beneficiair aanvaarden houdt in dat de erfenis gedeeltelijk wordt aanvaard: een erfgenaam krijgt zijn deel van de erfenis pas als er na afbetaling van alle schulden, geld overblijft. Tot slot kan een erfgenaam de erfenis verwerpen, in dit geval erft een erfgenaam geen bezittingen en is deze ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een erfenis. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw erfenis te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.