Beschermingsmaatregel

Bepaalde personen in de samenleving kunnen de alledaagse taken niet alleen af. Ze hebben bijvoorbeeld hulp nodig of zijn in een bepaalde staat waarbij zelf beslissingen maken helemaal niet meer mogelijk is. Voor dit soort personen kan er een beschermingsmaatregel worden opgelegd. Het doel hierbij is om deze kwetsbare personen te helpen en te beschermen. Er zijn drie soorten beschermingsmaatregelen, namelijk bewind, mentorschap en curatele. Het bewind kan worden opgelegd als een persoon zijn financiële zaken zelf niet meer kan regelen. Mentorschap is voor personen die hun persoonlijke zaken niet meer kunnen regelen en curatele is voor personen die zowel hun financiële als persoonlijke zaken niet meer kunnen regelen. 

Mentorschap

Mentorschap is bedoeld voor personen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan beslissingen over hun verzorging, verpleging, begeleiding, etc. Personen die mentorschap nodig kunnen hebben zijn bijvoorbeeld mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Een mentor behartigt de belangen van deze persoon en heeft ook een adviserende rol. Verder is de mentor ook een vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken.

Curatele

Curatele is de zwaarste vorm van een beschermingsmaatregel. Deze maatregel wordt opgelegd als een persoon zijn financiële zaken, maar ook zijn persoonlijke zaken niet kan behartigen. Een persoon die onder curatele staat is handelingsonbekwaam en mag dus zelf geen rechtshandelingen verrichten. Indien hij wel zelf rechtshandelingen verricht zonder dat hij hiervoor toestemming heeft van de curator, dan kan de curator deze rechtshandeling vernietigen.

Procedure

Een beschermingsmaatregel kan worden opgelegd door de kantonrechter. De betrokkene zelf of personen uit zijn omgeving kunnen hiervoor een verzoek indienen bij de rechtbank. De rechtbank organiseert in beginsel een zitting waarin de verzoeker en eventuele belanghebbenden hun visie op het verzoek mogen toelichten. Naar aanleiding daarvan kan de kantonrechter de beschermingsmaatregel opleggen. Hij kan hierbij gelijk een professionele of niet-professionele bewindvoerder/mentor/curator aanstellen. Een advocaat is tijdens deze procedure niet verplicht.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een beschermingsmaatregel. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om een beschermingsmaatregel te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.