Alimentatie

Na een echtscheiding kunt u meestal te maken krijgen met alimentatie. Alimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van het levensonderhoud van uw ex-partner en/of uw kinderen.

Onderhoudsplicht

Wanneer is het betalen van alimentatie eigenlijk verplicht? Het betalen van partneralimentatie doet zich voor in de situaties waarbij sprake is geweest van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Indien uw partner (na een scheiding) niet voldoende inkomsten heeft om van te leven, bestaat er een onderhoudsplicht. Voor samenwoners geldt er geen onderhoudsverplichting, tenzij dit uitdrukkelijk wordt overeengekomen in een samenlevingsovereenkomst.

Wettelijk gezien is een ouder verplicht om bij te dragen in het levensonderhoud van zijn kind, in ieder geval tot de leeftijd van 21 jaar is bereikt. Kinderalimentatie wordt dan in de regel aan de verzorgende ouder betaald. Na het bereiken van 18 jarige leeftijd wordt kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind betaald. Voor het recht op kinderalimentatie is het overigens niet relevant of de ouder het kind erkend heeft.

Hoogte alimentatie

De hoogte van de alimentatie kan in principe vrij afgesproken worden. In sommige gevallen kan mediation een oplossing bieden als het niet lukt om direct afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Indien het maken van afspraken geen mogelijkheid lijkt te zijn en mediation ook geen uitkomst is, kan er een alimentatieberekening gemaakt worden. De hoogte van de alimentatie wordt dan bepaald aan de hand van de Trema-normen. Heel beknopt: er wordt hierbij gekeken naar de draagkracht van beide ouders en naar de behoefte van de kinderen.

Alimentatie herberekenen

Gedurende uw leven of dat van uw ex-partner kunnen er verschuivingen in financiële positie zijn. Het is dan mogelijk om de alimentatie te laten herberekenen. Er wordt dan wederom gekeken naar de Trema-normen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij alimentatie. Bel nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw alimentatie te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.