Overeenkomsten opstellen

Contractsvrijheid

Het is in principe toegestaan om over alles vrijelijk een contract te sluiten. Overeenkomsten kunnen variëren van een simpele koop, tot dienstverlening in het ingewikkeldste vakgebied, voor welke prijs of tegenprestatie dan ook. Dit uitgangspunt heet contractsvrijheid. Echter is die vrijheid niet helemaal onbegrensd. In sommige gevallen kan een overeenkomst nietig worden verklaard, wat betekent dat de overeenkomst juridisch gezien nooit heeft bestaan. Het wordt dan onmogelijk de gemaakte afspraken nog af te dwingen of om rechten te ontlenen uit de overeenkomst. Het is daarom raadzaam om bij het opstellen van een overeenkomst rekening te houden met onderstaande scenario’s.

Onbepaalbaarheid

Een overeenkomst moet voldoende duidelijk bepaalbaar zijn. Zo moet een koopovereenkomst niet onverschillig worden gesloten over ‘spullen’ ‘voor een hoge prijs’. Het moet het helder zijn om welke spullen het precies gaat en wat de exacte tegenprestatie is, zodat er geen twijfel kan bestaan over hoe de overeenkomst is uit te voeren. Wanneer de overeenkomst onbepaalbaar is, is hij nietig.

Strijdig met de goede zeden of openbare orde

De gemaakte afspraken in het contract mogen ook niet in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde. Deze beperking ziet op afspraken die de samenleving onacceptabel vindt. Dit kan slaan op de inhoud van het contract, bijvoorbeeld wanneer partijen afspreken om een strafbaar feit te plegen. Ook kan het zien op de strekking van het contract. Hiermee wordt bedoeld dat het in beginsel is toegestaan om een koevoet te verkopen, maar niet als de verkoper weet dat de koper die koevoet gaat gebruiken om bijvoorbeeld de bestelbus van een concurrerende onderneming te vernielen. De uiteindelijke interpretatie van de normen goede zeden of openbare orde gebeurt door de rechter.

Strijdig met de wet 

In sommige belangrijke gebieden van het recht heeft de wetgever ervoor gekozen om expliciet in de wet op te nemen dat overeenkomsten niet vrij zijn om in te vullen. Zo kent het huurrecht, maar ook het consumentenrecht, ‘dwingende’ bepalingen die altijd moeten worden gevolgd bij het opstellen van een contract. Een verhuurder kan bijvoorbeeld niet met zijn huurder afspreken dat de huurder direct de woning moet verlaten als de verhuurder dat verzoekt. Op deze manier worden de relatief zwakkere partijen beschermd. Wanneer partijen een overeenkomst sluiten met daarin afspraken die afwijken van dwingende wetsbepalingen, zijn die afspraken van rechtswege nietig. 

Handelingsonbevoegdheid

Op basis van de wet zijn sommige bijzondere personen niet bevoegd om bepaalde rechtshandelingen te verrichten, omdat zij een kwaliteit of status hebben die deze rechtshandeling zeer onwenselijk maakt. Denk hierbij aan advocaten, rechters of andere ambtenaren die bijvoorbeeld een rechtszaak behandelen van een failliete autohandelaar, en tegelijkertijd auto’s uit de failliete boedel van die autohandelaar zouden kopen.  

Vernietigbaarheid en nietigheid

Er is een wezenlijk verschil tussen de eerder genoemde nietigheid van een overeenkomst en de eventuele vernietigbaarheid van een overeenkomst. Een overeenkomst die nietig is heeft nooit bestaan, terwijl een vernietigbare overeenkomst gewoon bestaat tot één van de partijen deze vernietigt, bijvoorbeeld op grond van wanprestatie. Na vernietiging doet men eveneens alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan, maar het verschil is dus dat de vernietigbare overeenkomst wel degelijk bestaat tot het moment van vernietiging, en een nietige overeenkomst nooit kan bestaan.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij het opstellen van een overeenkomst. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om het opstellen van uw overeenkomst te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.