Intellectueel eigendom

Het intellectueel eigendomsrecht is het recht dat wordt gevestigd op uw intellectuele creaties. Zo kunt u als auteur, ontwerper of wetenschapper dit recht inroepen om uw creaties te beschermen tegen misbruik door derden. Wanneer er namelijk een IE-recht is gevestigd op uw creatie, kunnen anderen slechts met uw toestemming hiervan gebruikmaken.

Verschillende soorten IE-rechten

Onder meer het octrooirecht, auteursrecht, kwekersrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht vallen onder de verzamelnaam intellectueel eigendom en vormen allemaal een eigen soort IE-recht. Deze rechten worden gewaarborgd in zowel de Nederlandse wet als in internationale verdragen. Per IE-recht verschilt de manier waarop het recht wordt gevestigd en hoe het recht wordt gehandhaafd. Een octrooi moet bijvoorbeeld voorafgaand aan de openbaarmaking van uw uitvinding worden aangevraagd en geregistreerd om de uitvinding te kunnen beschermen tegen een inbreuk.

Auteursrecht als bekendste recht

Eén van de bekendste intellectuele eigendomsrechten is het auteursrecht. Dit is een recht die u als maker van een werk (in principe) zelf verkrijgt. U hoeft dit niet speciaal aan te vragen; het recht ontstaat vanzelf wanneer u een auteursrechtelijk werk heeft gecreëerd. Daarvan is hoofdzakelijk sprake wanneer het werk uw persoonlijke stempel draagt. Op het moment dat u van mening bent dat het werk van een ander inbreuk maakt op uw werk, bijvoorbeeld doordat het hier te veel op lijkt of doordat het onrechtmatig wordt gebruikt, kunt u diegene hierop aanspreken en uw recht handhaven.

Inbreuk op uw recht?

Indien een derde (opzettelijk) inbreuk maakt op uw intellectuele creatie, kunt u zich hiertegen verzetten. Mede met het oog op de kosten, doet u er verstandig aan als eerste stap schriftelijk contact op te nemen met de inbreukmaker, waarin u vordert dat de inbreukmaker zijn handelingen staakt en gestaakt houdt. Hierna kunt u overwegen om een gerechtelijke procedure te starten. Indien u hier een spoedeisend belang bij heeft, bijvoorbeeld een dringend belang om verdere publicatie te voorkomen, zou dit zelfs in kort geding mogelijk zijn. In een gerechtelijke procedure kunt u vorderen dat de rechter de inbreukmakende handelingen verbiedt (op straffe van een dwangsom). Daarnaast kunt u eventueel een schadevergoeding vorderen en de proceskosten vorderen van de inbreukmaker. Het is sterk aan te raden om bij een dergelijke gerechtelijke procedure nader juridisch advies in te winnen.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij intellectueel eigendom. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw intellectueel eigendom te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.