Reizen

Iedereen die wel eens vliegt heeft er helaas wel mee te maken: vertragingen, annuleringen en/of wijzigingen in de reisovereenkomst. Kan er aanspraak gemaakt worden op een schadevergoeding bij vertraging of annulering van een vlucht en kan een reiziger ervoor kiezen om een wijziging in de reisovereenkomst niet te accepteren?

Vertragingen

Vertraging is nooit fijn en zeker niet wanneer een vakantie gepland staat. Reizigers hebben op grond van de Europese verordening een aantal rechten die men kan opeisen. Op grond van deze verordening heeft men bij een vertraging van meer dan twee uur bijvoorbeeld recht op een vergoeding voor eten en drinken en een eventuele hotelovernachting. Daarnaast kan er bij een vertraging van drie uur of meer aanspraak worden gemaakt op een financiële compensatie. Deze financiële compensatie is niet verschuldigd in geval van vertragingen of annuleringen vanwege overmachtsituaties, denk bijvoorbeeld aan een natuurramp. Daarnaast kan er enkel een beroep worden gedaan op de verordening indien men vertrekt vanuit een EU-luchthaven of indien er met een EU-luchtvaartmaatschappij wordt gevlogen vanuit een land buiten de Europese Unie naar een luchthaven in de Europese Unie. 

Wijzigingen in de reisovereenkomst

Soms worden er wijzigingen doorgevoerd in een reisovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan een vertrek van een vlucht vanuit een andere luchthaven. Zijn reizigers verplicht om akkoord te gaan met een dergelijke wijziging? Er wordt in principe onderscheid gemaakt tussen grote wijzingen die ingrijpend van aard zijn en kleine wijzigingen. Grote wijzigingen hoeft men niet te accepteren, te denken valt aan een later vertrek van enkele dagen. Bovendien kan men aanspraak maken op een financiële compensatie indien de wijziging korter dan veertien dagen voor het vertrek wordt aangekondigd.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij reizen. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw reis te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.