Ik ga mijn huurwoning verlaten. Hoe moet ik de woning opleveren om mijn borg terug te krijgen?
Wanneer een huurovereenkomst tot een einde komt, kunt u zich afvragen hoe de huurwoning achtergelaten moet worden. In beginsel spreekt het voor zich dat al uw eigendommen uit de woning gehaald moeten worden. U bent echter wellicht benieuwd of bijvoorbeeld de door u geverfde muren en deuren terug moeten worden gebracht in hun oude staat. In dit artikel zal uiteengezet worden welke plichten en rechten u heeft bij het opleveren van uw huurwoning.
Opnamestaat
In huurovereenkomsten kan een opnamestaat opgenomen zijn. Dit is een beschrijving van hoe de huurwoning opgeleverd dient te worden. Hierin kan bijvoorbeeld omschreven zijn dat alle muren wit moeten zijn bij het opleveren van de huurwoning. U bent in beginsel verplicht om de huurwoning op te leveren zoals beschreven is in de opnamestaat. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen. Indien u tijdens de huurperiode grote veranderingen heeft aangebracht met toestemming van de verhuurder, hoeven deze veranderingen niet teruggebracht te worden in de oude staat. Daarnaast hoeven gebreken die door ouderdom veroorzaakt zijn ook niet hersteld te worden.
Geen opnamestaat
Het kan echter zijn dat er geen opnamestaat opgenomen is in uw huurovereenkomst. In dit geval bent u gehouden om de huurwoning op te leveren in dezelfde hoedanigheid als aan het begin van de huurovereenkomst. Het is echter wel lastig om voor ogen te krijgen wat deze hoedanigheid was wanneer u bijvoorbeeld al meer dan vijf jaar gebruik heeft gemaakt van de huurwoning. Daarom heeft de verhuurder de plicht om te bewijzen wat de hoedanigheid was ten tijde van het aangaan van de huurovereenkomst. De huurder blijft natuurlijk wel verplicht om de huurwoning schoon op te leveren en het dagelijks onderhoud gedaan te hebben. Dit valt namelijk onder de verplichtingen van een goed huurder.
Ook zonder opnamestaat geldt dat grote veranderingen die aangebracht zijn met toestemming van de verhuurder niet teruggebracht hoeven te worden. Daarnaast hoeft normale slijtage niet hersteld te worden.
Borg
Bij het aangaan van de huurovereenkomst kan van u borg gevraagd worden. Dit staat vaak in de huurovereenkomst opgenomen. Met de borg kan de verhuurder schade aan de huurwoning na de oplevering herstellen.
Indien u de huurwoning opgeleverd heeft volgens de opnamestaat of in dezelfde hoedanigheid als bij het aangaan van de huurovereenkomst, heeft u in beginsel recht om uw borg terug te krijgen. Wanneer er schade aan de woning is en reparaties nodig zijn, dan mag de verhuurder (een gedeelte van) de borg inhouden. De verhuurder moet wel kunnen aantonen dat er schade is. De verhuurder mag (een gedeelte van) de borg pas inhouden nadat hij u eerst in de gelegenheid heeft gesteld om de schade zelf te herstellen. Het moet bovendien gaan om redelijke kosten. Mocht u de borg niet terugkrijgen zonder een geldige reden, dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen.
Let op! De regels die hierboven geschetst zijn wat betreft de opnamestaat gelden sinds 1 augustus 2003. Indien de huurovereenkomst voor 1 augustus 2003 aangegaan is, dient u de huurwoning in goede staat achter te laten aangezien het geacht wordt dat u de huurwoning ook in goede staat aanvaard heeft.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.