Wie krijgt de kindgebonden toeslagen bij een scheiding?

U en uw partner gaan scheiden of zijn recent gescheiden. Naast alle zorgen over de alimentatie, het ouderschapsplan en het verdelen van de gemeenschap vraagt u zich mogelijk af wat er dient te gebeuren met de kindgebonden toeslagen, zoals de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. In dit artikel wordt uitgelegd wie van u na de scheiding recht heeft op de kindgebonden toeslagen.

Kinderbijslag

Volgens de Algemene Kinderbijslagwet heeft een ouder mogelijk recht op kinderbijslag. Dit is een geldbedrag dat u van de overheid kan krijgen als u in Nederland woont of werkt en een minderjarig kind heeft. Het uitgangspunt is dat de ouder bij wie uw kind voornamelijk zal gaan wonen recht heeft op de kinderbijslag. Als uw kind om beurten bij beide ouders woont - bijvoorbeeld als er sprake is van co-ouderschap - hebben beide ouders ieder recht op de helft van de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt betaald aan de ouder op wiens adres het kind staat ingeschreven. Om te zorgen dat ook de andere ouder een deel van deze kinderbijslag krijgt, zullen de ouders hier afspraken over moeten maken. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld in het ouderschapsplan worden vastgelegd. 

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een extra toeslag die u maandelijks ontvangt om de kosten voor uw minderjarige kinderen beter te kunnen betalen. Dit bedrag komt bovenop uw kinderbijslag. Als u kinderbijslag ontvangt, wordt het kindgebonden budget meestal ook naar u overgemaakt. In het geval dat u en uw ex-partner evenveel voor het kind zorgen zoals bij co-ouderschap, moet u onderling afspreken wie het kindgebonden budget zal krijgen. Als het kindgebonden budget nog aan de verkeerde ouder wordt overgemaakt, kunt u dit net als bij de kinderbijslag wijzigen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag werkt op een iets andere wijze dan de kinderbijslag en het kindgebonden budget. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor de kosten die u maakt aan de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald aan de ouder bij wie het kind voornamelijk woont. Deze ouder moet wel aan de vereisten voor de kinderopvangtoeslag voldoen. Deze vereisten zijn dat de ouder werk moet hebben en dat het kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. In principe krijgt dus maar één van de ouders de kinderopvangtoeslag, zelfs als beide ouders aan de eisen voldoen. 

Onder omstandigheden kunnen beide ouders de kinderopvang aanvragen en zullen zij ook beide kinderopvang krijgen. Hiervoor moeten de ouders allereerst beide kosten maken voor de kinderopvang. Ook moet er sprake zijn van co-ouderschap dat voldoet aan de regels van de belastingdienst. Volgens de Belastingdienst is er sprake van co-ouderschap als:

  • Het kind ten minste drie dagen bij u en ten minste drie dagen bij uw ex-partner woont

  • Of als het kind om de week bij u en uw ex-partner woont

Als u aan deze regels voldoet, kan u een brief sturen aan de Belastingdienst waarin u aangeeft dat u co-ouders bent. U krijgt dan beide kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. De hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van uw opvangkosten.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.