Weer een verkeersboete! Kan ik daar iets tegen doen?
Bijna iedereen heeft wel eens een overtreding gemaakt in het verkeer. Wanneer verkeersregels worden overtreden zijn daar ook juridische consequenties aan verbonden. Men kan voor een verkeersovertreding namelijk een Mulderbeschikking (ook wel verkeersboete genoemd) of een strafbeschikking krijgen. Maar wat als u bezwaren heeft tegen één van deze consequenties? In dit artikel wordt uitgelegd wat u kunt doen wanneer u een Mulderbeschikking of een strafbeschikking ontvangt.
Algemeen
Allereerst is het van belang om een onderscheid te maken tussen een Mulderbeschikking en een strafbeschikking. Een Mulderbeschikking, te herkennen aan de hoofdletter M die rechtsboven op de beschikking staat, krijgt men voor lichte verkeersovertredingen zoals een snelheidsovertreding tot 30 km/u (40 km/u op de snelweg) of fout parkeren. Een strafbeschikking krijgt men voor zwaardere verkeersovertredingen zoals een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 km/u (40 km/u op de snelweg) of rijden onder invloed. Deze strafbeschikking is te herkennen aan de hoofdletter O die rechtsboven op de beschikking staat.
Mulderbeschikking
Wanneer u het niet eens bent met een Mulderbeschikking dient u in beginsel binnen zes weken na de verzenddatum van de beschikking bezwaar te maken bij de officier van justitie. Bezwaar maken kan zowel digitaal via het Digitaal Loket Verkeer als per brief aan de officier van justitie. De brief dient te voldoen aan een aantal vereisten. In uw brief dient u uw naam, adresgegevens, geboortedatum en geboorteplaats te vermelden. De datum van uw brief moet ook worden vermeld. Daarnaast moet u het CJIB-nummer van de boete opnemen in de brief. Verder dient u aan te geven waarom u het niet eens bent met de beschikking. Bovendien dient u een kopie van de beschikking mee te sturen. U sluit de brief af met uw handtekening. Indien u namens een ander bezwaar indient, dient u ook een machtiging te sturen. Wanneer u het bezwaar heeft ingediend krijgt u automatisch uitstel om de boete te betalen. Indien u de boete al heeft betaald is het verstandig om daar ook het bewijs van mee te sturen in uw bezwaar.
De officier van justitie beslist in beginsel binnen 16 weken over uw bezwaar. De officier van justitie kan uw bezwaar afwijzen, accepteren of niet behandelen, omdat het niet voldoet aan één van de eerder genoemde vereisten. Wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie kunt u binnen zes weken na de datum die op de beslissing staat beroep instellen bij de kantonrechter. Wel moet u in beginsel voordat u in beroep gaat bij de kantonrechter de boete betalen. Indien u het ook niet eens bent met de beslissing van de kantonrechter kunt u daartegen in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Strafbeschikking
Wanneer u het niet eens bent met een strafbeschikking dient u in verzet te gaan bij de officier van justitie. U dient binnen 14 dagen nadat u op de hoogte bent van de strafbeschikking in verzet te gaan. In verzet gaan kan zowel schriftelijk als in persoon. Schriftelijk in verzet gaan kan enkel u of uw advocaat doen. Er dient dan een brief verstuurd te worden naar het parket dat op de strafbeschikking staat. In de brief dient u toe te lichten waarom u het niet eens bent met de strafbeschikking. Ook dient u een kopie van de strafbeschikking mee te sturen. U kunt in persoon in verzet gaan door uw brief en een kopie van de strafbeschikking af te geven bij de balie van het dichtstbijzijnde parket. In persoon in verzet gaan kan enkel door u zelf, uw advocaat of een persoon die u daarvoor schriftelijk heeft gemachtigd.
De officier van justitie beslist vervolgens over uw verzet. De officier van justitie kan de strafbeschikking in stand laten houden, intrekken of wijzigen. Indien de strafbeschikking in stand blijft wordt de zaak voor nieuwe beoordeling voorgelegd aan de rechter. Hiervoor ontvangt u een oproep. Indien de officier van justitie de strafbeschikking intrekt is de strafbeschikking niet meer geldig. Indien de officier van justitie de strafbeschikking wijzigt krijgt u een aangepaste strafbeschikking. Of u daarmee akkoord gaat is aan u. Indien u het niet eens bent met de nieuwe beschikking hoeft u het niet te betalen en blijft uw verzet van kracht. Ook dan zal uw zaak worden voorgelegd aan de rechter. Naast de boete die u krijgt is het ook van belang om te weten dat u ook een strafblad kunt krijgen wanneer u voldoet aan een strafbeschikking. U erkent door het voldoen aan de strafbeschikking immers uw schuld.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.