Wat moet ik allemaal mededelen bij het aangaan van een verzekering?
U heeft er vast wel eens mee te maken gehad: het afsluiten van een verzekering. U bent er dan mee bekend dat u dan een formulier moet invullen waarin u allerlei vragen worden gesteld. Soms kunnen deze vragen erg onduidelijk zijn of weet u niet zeker of u verplicht bent om bepaalde details wel of niet op te geven. In dit artikel wordt op een rijtje gezet wat u op moet geven voor uw verzekering.
Wat u moet vermelden
Als u een verzekering aangaat, heeft u volgens de wet de plicht om alle informatie mede te delen waarvan u weet of moet weten dat dit invloed heeft op de keuze van uw verzekeraar om u wel of geen verzekering te geven. Dit betekent dat u alle vragen die aan u worden gesteld zo juist en volledig mogelijk moet beantwoorden. Als u bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering wordt gevraagd wat voor soort dak uw woning heeft en u per ongeluk het verkeerde soort dak opgeeft, dan schendt u in beginsel uw mededelingsplicht. U had namelijk moeten nagaan wat voor soort dak u had en had dit correct moeten invullen.
Medische gegevens
Als uw verzekeraar u vraagt om medische gegevens te delen, moet u dit in principe wel doen. Als u informatie achterhoudt, heeft u het risico dat u uw recht op een uitkering van de verzekering verliest. Als u bijvoorbeeld wordt gevraagd of u last heeft gehad van medische klachten, dan moet u de klachten die u heeft gehad vermelden. Er geldt echter een uitzondering voor erg kleine medische problemen of klachten waarvan u niet hoefde te weten dat deze van belang waren.
Een voorbeeld is als u als verzekerde bijvoorbeeld vergeet te melden dat u af en toe klachten aan uw handen en voeten ervaart. Als dan later blijkt dat u krachtverlies in uw handen en voeten heeft, betekent dit nog niet dat u de klachten aan uw handen en voeten had moeten melden. De rechter heeft namelijk bepaald dat u van kleine klachten niet hoeft te weten dat u deze moet melden. Met kleine klachten worden bedoeld klachten die uw capaciteit om te werken niet beïnvloeden, zoals het af en toe last hebben van lichte hoofdpijn. Als u ernstige medische klachten ervaart, moet u deze wel melden. Toch is het verstandig om bij twijfel altijd uw klachten te melden. Op deze manier weet u zeker dat u uw recht op een uitkering van uw verzekering niet zal verliezen.
Strafrechtelijke gegevens
U hoeft uw strafrechtelijk verleden alleen mee te delen als uw verzekering daar op een duidelijke manier naar vraagt. Als er naar uw strafrechtelijk verleden wordt gevraagd, hoeft u alleen te vertellen over strafbare feiten waarover u binnen de afgelopen acht jaar bent veroordeeld. Over alles daarvoor hoeft u niets te vertellen. Als er in het formulier dus uitdrukkelijk naar uw strafrechtelijke verleden wordt gevraagd, dan moet u uw strafrechtelijke verleden over de afgelopen acht jaar melden. Als u alleen naar specifieke strafbare feiten wordt gevraagd, zoals bijvoorbeeld strafbare feiten in het verkeerd, hoeft u in principe enkel uw strafrechtelijke verleden op het gevraagde onderwerp te vermelden.
Gevolgen schenden mededelingsplicht
Er zijn meerdere gevolgen voor het schenden van de mededelingsplicht. U schendt de mededelingsplicht als u per ongeluk of opzettelijk informatie achterhoudt op het verzekeringsformulier, of als u liegt over de schade. Daar kan sprake van zijn als u zegt dat er meer schade is dan eigenlijk het geval is, of als er eigenlijk helemaal geen schade is.
Zoals eerder genoemd kunt u een lagere of zelfs geen uitkering krijgen als de verzekerde schade zich voordoet. Daarnaast kunt u bij het opzettelijk achterhouden van informatie een boete krijgen van uw verzekeraar. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat uw verzekeraar aangifte van fraude doet.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.