Handelen namens een nog op te richten onderneming, kan dat?
Het oprichten van een vennootschap kost doorgaans enige tijd. Dit komt doordat er meerdere oprichtingshandelingen vereist zijn. Sommige handelingen dienen echter al te worden verricht voordat de vennootschap is opgericht. U moet bijvoorbeeld een werkend koelingssysteem aanschaffen voor het uitoefenen van een café. Daarnaast wilt u de huurovereenkomst voor uw bedrijfsruimte ondertekenen. In dit artikel zal kort worden toegelicht in hoeverre u als oprichter aansprakelijk kan zijn voor de handelingen die u verricht namens uw nieuwe onderneming, voordat deze is opgericht.
Hoofdregel
Strikt genomen is het handelen namens een rechtspersoon in oprichting niet mogelijk. De rechtspersoon (lees: onderneming) raakt immers door het handelen niet gebonden, gezien zij nog niet bestaat. Wanneer u preconstitutief handelt, bindt u zich in beginsel zelf aan een overeenkomst. U bent hierbij persoonlijk gebonden en hoofdelijk aansprakelijk, totdat de rechtspersoon de handelingen na oprichting bekrachtigt. Het bekrachtigen van rechtshandelingen van een rechtspersoon in oprichting kan zowel stilzwijgend als uitdrukkelijk geschieden.
De bekrachtiging van rechtshandelingen
De uitdrukkelijke bekrachtiging vindt plaats wanneer een rechtspersoon tegenover een wederpartij verklaart dat hij de verplichtingen van een eerder gesloten overeenkomst aanvaardt. Hierdoor raakt de rechtspersoon verbonden aan de overeenkomst en vervalt in beginsel de aansprakelijkheid van u als handelend persoon voor de rechtspersoon in oprichting.
Stilzwijgende bekrachtiging kan plaatsvinden wanneer de rechtspersoon na oprichting de betreffende goederen in gebruik neemt voor uitvoering van zijn werkzaamheden. Denk hierbij aan het eerder genoemde koelingssysteem, die u met uw onderneming in gebruik neemt voor de uitvoering van de werkzaamheden van uw restaurant. Bij een geschil omtrent de stilzwijgende bekrachtiging, kunnen alle omstandigheden van het geval een rol spelen. Zo is het van belang of de bekrachtiging wordt gedaan door de rechtspersoon die partijen oorspronkelijk voor ogen hadden. Om duidelijk te krijgen wat partijen precies voor ogen hadden, kunnen meerdere factoren een rol spelen. Zo zijn onder andere de naam van de rechtspersoon, de uitgevoerde werkzaamheden en de betrokken personen bij de overeenkomsten relevant.
Schade
Naast het feit dat u persoonlijk gebonden bent aan de overeenkomsten tijdens het oprichten van de onderneming, kan het ook zijn dat u aansprakelijk wordt gehouden nadat de onderneming is opgericht. Wanneer een onderneming uiteindelijk is opgericht maar deze zijn verplichtingen niet nakomt, dan kan de schuldeiser u als oprichter aansprakelijk stellen voor de schade. U bent aansprakelijk als u wist ofwel behoorde te weten dat de onderneming niet in staat zou zijn om de verplichtingen na te komen.
De aansprakelijkheid van de oprichter wordt in ieder geval vermoed wanneer de onderneming binnen een jaar na oprichting failliet gaat. Wanneer bijvoorbeeld uw horecaonderneming na de oprichting zijn betalingsverplichtingen voor de koelingsystemen niet nakomt en binnen een jaar de onderneming weer kan worden opgedoekt, kunt u aansprakelijk worden gehouden voor de schade die de leverancier van de koelingsystemen lijdt. De aansprakelijkheid voor de schade is dus wat anders dan de gebondenheid aan de overeenkomsten zelf. Wanneer de onderneming de gemaakte afspraken niet nakomt, staat u als oprichter in feite garant voor de schade die wordt geleden. Dit betekent dat de schuldeiser bij u kan aankloppen als oprichter, ondanks de overname van de overeenkomst door de opgerichte onderneming.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.