Kan ik nog afzien van het (ver)kopen van de woning na ondertekening van het voorlopige koopcontract?

Het (ver)kopen van een woning is voor velen een leuke ervaring, maar het kan ook veel stress met zich meebrengen. Indien u eenmaal een voorlopig koopcontract heeft getekend, is de stress helaas nog niet voorbij. Ook na het tekenen van het voorlopig koopcontract kunnen er nog dingen misgaan met de koop. Zo is het mogelijk dat de koper geen hypotheek kan krijgen of dat de verkoper een beter bod heeft gekregen en toch van de verkoop wil afzien. In dit artikel leest u wanneer u als (ver)koper nog van het voorlopig koopcontract af kan zien.

Het voorlopige koopcontract

Ondanks dat er wordt gesproken van een "voorlopig" koopcontract is er in feite sprake van een volledig koopcontract. De onderhandelingsfase is al afgerond en er is een overeenkomst ontstaan waar zowel de koper als verkoper zich in beginsel aan moeten houden. In tegenstelling tot een gebruikelijke overeenkomst zijn er wel een aantal situaties waarin toch van de koop mag worden afgezien. In deze situaties kan de partij die wel met de koop door wilde gaan mogelijk aanspraak maken op een vergoeding.

De bedenktijd

Er geldt een bedenktermijn van drie dagen voor de partij die de woning koopt. De koper heeft dus het recht om de koop binnen drie dagen terug te mogen draaien zonder opgave van reden. De verkoper heeft dit recht in principe niet. Hier geldt een uitzondering op indien er in de koopovereenkomst zelf een bedenktermijn voor de verkoper is opgenomen.

De bedenktijd gaat niet altijd op. Er mag namelijk geen misbruik van de bedenktijd worden gemaakt. Het idee achter de bedenktijd is om de particuliere koper (en soms ook de verkoper) te beschermen tegen een overhaaste aankoop. De bedenktermijn mag daarom niet worden ingeroepen door de koper om toch een andere woning te kunnen kopen. Als de koper bijvoorbeeld ook in onderhandeling is voor de koop van een andere woning, is het verstandig om pas het voorlopig koopcontract te tekenen indien de koper echt zeker is dat hij of zij deze woning wil kopen.

Het inroepen van de bedenktijd

De bedenktermijn heeft een duur van drie dagen. De bedenktermijn gaat lopen vanaf de dag nadat het ondertekende koopcontract is ontvangen. Twee dagen van de bedenktermijn moeten werkdagen zijn. Het is mogelijk om langere bedenktijd in het koopcontract vast te leggen, mits u het hier allebei mee eens bent. Als u van de koop wil afzien, is het verstandig om dit zo snel mogelijk aan de verkoper en notaris te laten weten. Als het bijvoorbeeld weekend is en u geen contact kan krijgen, is het verstandig om alvast een aangetekende brief en mail met leesbevestiging te sturen.

Ontbindende voorwaarde

Als geen beroep (meer) kan worden gedaan op de bedenktijd, kan de koop mogelijk nog worden ontbonden als een ontbindende voorwaarde opgaat. Een ontbindende voorwaarde houdt in dat als een bepaalde situatie opgaat - zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek - de koop automatisch wordt ontbonden. Er is dan geen boete verschuldigd. Welke ontbindende voorwaarden u heeft, staat in uw koopcontract.

Financieringsvoorbehoud

Een veel voorkomende ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Dit houdt in dat de koper een bepaalde tijd krijgt om zijn financiering rond te krijgen. Als dit niet lukt, gaat de koop niet door. De koper hoeft dan geen boete te betalen. De koper moet er wel alles aan doen om de financiering rond te krijgen. Indien de koper bijvoorbeeld heeft nagelaten om bepaalde stukken aan te leveren om de financiering rond te krijgen, gaat de ontbindende voorwaarde mogelijk niet op en moet de koper toch een boete betalen.

Afzien van de koop

Als de koper van de koop af wil zien en geen beroep kan doen op de bedenktermijn of een ontbindende voorwaarde, moet de koper in principe een boete betalen. De hoogte van deze boete staat in uw koopcontract. Het is mogelijk dat er van de koper een hogere boete wordt gevraagd. Als de verkoper namelijk aan kan tonen meer schade te hebben dan de boete, kan de koper verplicht zijn om ook deze schade te betalen. Onder sommige omstandigheden kan mogelijk toch een lagere of zelfs geen boete van de koper worden gevergd, bijvoorbeeld als er sprake is van overmacht. Een voorbeeld hiervan is als de koper de financiering niet rond krijgt door fouten van zijn of haar hypotheekadviseur. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.