De (verkorte) duur van de partneralimentatie

Tijdens een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunnen echtgenoten waarschijnlijk beter voorzien in hun levensonderhoud, omdat er sprake is van een gezamenlijk inkomen. Na een scheiding is het mogelijk dat één van de ex-partners niet meer genoeg inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Hierdoor dient de andere ex-partner partneralimentatie te betalen. In dit artikel wordt overzichtelijk uiteengezet hoeveel de partneralimentatie moet bedragen en voor hoe lang partneralimentatie betaald dient te worden. 

De hoogte van de partneralimentatie

In eerste instantie is het mogelijk om onderling de hoogte van de partneralimentatie te bepalen. Mocht u er gezamenlijk met uw ex-partner niet uitkomen, dan is het raadzaam om een mediator in te schakelen. De mediator zal vervolgens optreden als onafhankelijke derde om ervoor te zorgen dat de hoogte vastgesteld kan worden. Indien mediation niet tot het gewenste resultaat leidt, kan een advocaat ingeschakeld worden om de hoogte van de partneralimentatie te berekenen. In het uiterste geval kan de rechter verzocht worden om de hoogte van de partneralimentatie vast te stellen. Hiervoor dient u wel een advocaat in de arm te nemen. De rechter zal vervolgens kijken naar de draagkracht van beide ex-partners. De draagkracht wordt door de rechter berekend aan de hand van trema-normen. Het betreft een ingewikkelde berekening. Mocht u uw partneralimentatie willen laten berekenen, dan kunnen wij voor u op zoek gaan naar iemand die deze berekening voor u kan doen. 

De duur van de partneralimentatie vóór 1 januari 2020

Om te beoordelen hoe lang u partneralimentatie moet betalen wordt er gekeken naar de duur van uw huwelijk. Ook wordt gekeken of er kinderen binnen uw huwelijk geboren zijn. Daarnaast is het van belang om te kijken naar wanneer u bent gescheiden. Op 1 januari 2020 zijn namelijk de regels veranderd. Indien u voor 1 januari 2020 gescheiden bent, zal de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar bedragen mits er kinderen geboren zijn binnen het huwelijk of u langer getrouwd bent dan vijf jaar. Als u voor 1 januari 2020 gescheiden bent, uw huwelijk korter duurde dan vijf jaar en er geen kinderen zijn duurt uw partneralimentatieplicht even lang als uw huwelijk.

De duur van de partneralimentatie ná 1 januari 2020

Bent u na 1 januari 2020 gescheiden? Dan is de duur van uw partneralimentatie gelijk aan de helft van de duur van uw huwelijk. Wel geldt er een maximum van vijf jaar. Deze hoofdregel kent echter wel uitzonderingen. Indien u samen met uw ex-partner kinderen heeft, eindigt de duur van de partneralimentatie pas als het jongste kind de leeftijd van 12 jaar bereikt heeft. Er zijn ook andere uitzonderingen. Bij deze uitzonderingen dient er gekeken te worden naar de AOW-leeftijd en de duur van het huwelijk. Als het huwelijk 15 jaar of langer heeft geduurd en de ontvanger van de partneralimentatie binnen 10 jaar AOW zal ontvangen, dan dient de partneralimentatie betaald te worden tot de ontvanger van de partneralimentatie de AOW-leeftijd heeft bereikt. Als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd, de ontvanger van de partneralimentatie voor 1 januari 1970 is geboren én hij of zij pas over meer dan 10 jaar AOW zal ontvangen, dan zal er 10 jaar lang partneralimentatie betaald moeten worden. In deze laatste twee gevallen dient uw huwelijk of uw geregistreerd partnerschap dus 15 jaar of langer geduurd te hebben. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.