Slachtoffer van een geweldsmisdrijf? Hier verhaalt u uw schade
Als u het slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf heeft dit natuurlijk een grote impact op uw leven. U kunt bijvoorbeeld letsel hebben opgelopen en/of u voelt zich onveilig. U kunt in dit geval op een aantal verschillende manieren uw schade vergoed krijgen. De verschillende manieren worden in deze blog uiteengezet.
Aangifte
Als u schade heeft geleden door een misdrijf, bijvoorbeeld door vernieling, inbraak of mishandeling, is het verstandig om eerst aangifte te doen bij de politie. Als u aangifte doet, kan de politie een onderzoek starten. Als de politie genoeg bewijs heeft voor het misdrijf, sturen zij de zaak door naar het Openbaar Ministerie (OM). Het OM bepaalt vervolgens of zij de verdachte gaan vervolgen en of de verdachte voor de strafrechter moet verschijnen.
Verzekerd?
Indien u letselschade heeft, betaalt de zorgverzekering meestal de kosten voor een medische behandeling. Het eigen risico of uw eigen bijdrage kunt u in rekening brengen bij de dader. Het is verstandig om ook te controleren of er andere verzekeringen zijn die uw schade kunnen vergoeden. Een voorbeeld hiervan is de inboedelverzekering na een inbraak. Als uw premie hierdoor stijgt, kunt u ook deze schade verhalen op de dader. Mocht uw schade (volledig) worden vergoed door uw verzekeraar, dan kunt u de kosten niet ook nog terugvorderen bij de dader. U kunt namelijk niet uw schade dubbel vergoed krijgen.
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Als de dader onbekend is en dus niet is gevonden, dan kunt u bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen. Deze aanvraag dient u in beginsel binnen tien jaar aan te vragen. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf (dus geen ongeluk) en u heeft de schade niet op een andere manier vergoed gekregen, zoals van de verzekeringsmaatschappij. Mocht de dader op een later moment toch vervolgd worden, dan kunt u alsnog de schade op de dader verhalen. U dient zich er wel bewust van te zijn dat u in dit geval mogelijk de uitkering terug moet betalen aan het Schadefonds.
Voeging strafprocedure
Als de dader wel is gevonden, dan kan het Openbaar Ministerie besluiten om de dader te vervolgen. Als de dader van het misdrijf voor de strafrechter moet komen, kunt u om een schadevergoeding vragen. U voegt zich dan als benadeelde partij in de strafprocedure. U geeft middels een formulier van het Openbaar Ministerie aan hoeveel uw schade is. Deze schade moet u wel kunnen bewijzen. Na de strafzaak ontvangt u de beslissing van de officier van justitie of van de rechter. U krijgt te horen of u een schadevergoeding krijgt, hoe hoog de schadevergoeding is en op welke manier u de schade vergoed krijgt. Het is verstandig om een jurist in te schakelen om te helpen bij het verhalen van de schade.
Schadevergoeding in civiele procedure
In sommige gevallen zal de strafrechter uw vordering tot schadevergoeding niet (kunnen) behandelen of toewijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de schadevordering te ingewikkeld is om tijdens de strafprocedure te behandelen. Indien uw schadevergoeding niet behandeld wordt of deze wordt door de strafrechter afgewezen, dan kunt u zich nog tot de kantonrechter of civiele rechter richten. In een dagvaardingsprocedure kunt u alsnog de schade op de dader verhalen. Indien uw schadeclaim lager dan €25.000 is, dan wordt uw zaak behandeld door de kantonrechter. Hiervoor is een advocaat niet verplicht, maar wel verstandig. Indien uw claim hoger dan €25.000 is, dan wordt uw zaak behandeld door de civiele rechter. Hierbij is wel een advocaat verplicht. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een jurist of advocaat.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.