Mijn ex-partner wil met mijn kind naar het buitenland. Mag dit?
Na een scheiding kunnen conflicten ontstaan over de omgang met de kinderen. Een van de knelpunten kan de vakantie zijn. Uw ex-partner zal uw kind bijvoorbeeld mee willen nemen naar het buitenland. U kunt zich afvragen wanneer dat mogelijk is. Daarnaast kunnen er zorgen ontstaan over wat u zal moeten doen indien uw ex-partner niet met uw kind terugkeert uit het buitenland. In dit artikel wordt voor u uiteengezet wanneer uw ex-partner met uw kind naar het buitenland kan. Daarnaast zal ook ingegaan worden op uw mogelijkheden indien uw ex-partner samen met uw kind niet terugkeert.
Ouderlijk gezag
Indien u de enige ouder bent die het ouderlijk gezag heeft, bent u bevoegd om beslissingen te nemen over uw kind. Dit houdt in dat u beslist of uw kind met u of met uw ex-partner meegaat naar het buitenland. Indien u uw kind zelf meeneemt naar het buitenland moet u hiervoor wel over de documenten beschikken die aantonen dat u alleen het ouderlijk gezag heeft. Daarnaast moet u de omgangsregeling in acht nemen, mocht deze er zijn. Wanneer uw ex-partner naar het buitenland wil gaan met uw kind, zal uw ex-partner hiervoor schriftelijk uw toestemming moeten krijgen. Uw ex-partner kan, bij het niet verkrijgen van uw toestemming, vervangende toestemming van de rechter vragen.
Wanneer u en uw ex-partner allebei het ouderlijk gezag hebben, moeten er gezamenlijk beslissingen gemaakt worden over uw kind. Ook in dit geval heeft uw ex-partner dus uw schriftelijke toestemming nodig om naar het buitenland te reizen met uw kind. Wanneer u zelf met uw kind naar het buitenland wilt reizen, dan heeft u ook schriftelijke toestemming nodig van uw ex-partner. Indien uw ex-partner deze toestemming niet wil verlenen, dan kunt u vervangende toestemming vragen aan de rechter. Hierbij is een advocaat verplicht. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een advocaat.
Mijn ex-partner neemt mijn kind mee naar het buitenland zonder toestemming
Wanneer uw ex-partner uw kind zonder toestemming van u of van de rechter meeneemt naar het buitenland, kan dat gekwalificeerd worden als internationale kinderontvoering. Hiervan is namelijk sprake als een kind, jonger dan zestien jaar, vanuit zijn verblijfplaats overgebracht is naar een ander land zonder toestemming van de ouder met het ouderlijk gezag. In Nederland is deze gedraging als strafbaar aangemerkt. Het is raadzaam om bij kinderontvoering contact op te nemen met de politie en met het Centrum Internationale Kinderontvoering. Het kan daarnaast mogelijk zijn om met uw ex-partner in mediation te gaan om samen tot een oplossing te komen. In beide gevallen kunnen wij u helpen met het vinden van juridische bijstand.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.