Zwangerschap

Zwangere werknemers worden beschermd tegen bijvoorbeeld ontslag. Regelmatig worden wij gebeld met vragen over deze wettelijke bescherming. Een zwangere werknemer heeft een aantal rechten waar wij nader op in zullen gaan.

Opzegverbod

Allereerst het opzegverbod. De wet verbiedt de werkgever in een aantal situaties het arbeidscontract met de werknemer op te zeggen. Eén van deze situaties betreft opzegging gedurende de zwangerschap van een werknemer. Daarnaast geldt dit opzegverbod ook gedurende de zwangerschaps- en bevallingsverlof én zes weken na werkhervatting. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op dit opzegverbod, zo zou men kunnen denken aan een opzegging gedurende de proeftijd of opzegging in verband met een beëindiging van de bedrijfsactiviteiten. Op deze uitzondering dienen er wel een aantal regels in acht genomen te worden.

Ziekte door zwangerschap

Indien een werknemer ziek is als gevolg van de zwangerschap kan er in de meeste gevallen een ziektewetuitkering worden aangevraagd bij het UWV. Het UWV betaalt het loon gedurende de ziekte van de werknemer uit. De ziektewetuitkering bedraagt 100% van het dagloon. Gedurende de zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben werknemers recht op een zwangerschapsuitkering. De zwangerschapsuitkering bedraagt tevens 100% van het dagloon.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

In Nederland hebben zwangere werknemers recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Werknemers kunnen het verlof vanaf zes weken en uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum aanvragen. De werkgever kan het zwangerschapsverlof niet weigeren. Gedurende de zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt er een zwangerschapsuitkering betaald.

Geboorteverlof partner

Sinds 1 januari 2019 hebben partners recht op geboorteverlof. Het aantal uur dat opgenomen kan worden is gelijk aan één werkweek. Indien een partner dus 40 uur per week werkt, dan heeft de partner recht op 40 uur geboorteverlof. De werkgever betaalt dit verlof.

Ouderschapsverlof

Verder hebben ouders (dus ook de mannelijke werknemers) recht op ouderschapsverlof. Het ouderschapsverlof kan worden opgenomen om minder te werken en op die manier zorg te dragen voor een kind jonger dan acht jaar oud. De duur van het ouderschapsverlof is gelijk aan 26 keer het aantal uren dat men per week werkt. Het ouderschapsverlof is onbetaald.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij zwangerschap. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw zwangerschap te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.