Uitkeringen
Nederland kent een sociaal zekerheidsstelsel. Er zijn verschillende uitkeringen waar een beroep op gedaan kan worden indien men te kampen heeft met financiële problemen, bijvoorbeeld door werkloosheid. Het sociaal zekerheidsstelsel kan verdeeld worden in enerzijds de sociale voorzieningen en anderzijds de sociale verzekeringen.
Sociale voorzieningen
Sociale voorzieningen zijn voorzieningen die vanuit de overheid worden geregeld. Een ieder die onvoldoende middelen heeft om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien en geen aanspraak kan maken op een inkomen vanuit een sociale verzekering, kan een beroep doen op een sociale voorziening (mits er wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden). De uitkeringen worden betaald uit de belastinginkomsten van het Rijk. De wetten die onder dit sociale vangnet vallen zijn onder andere: de Participatiewet, de IOAW, de IOW, de IOAZ en de Toeslagenwet.
Sociale verzekeringen
Naast de sociale voorzieningen, zijn er ook nog sociale verzekeringen. De sociale verzekeringen worden weer onderverdeeld in volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. De AOW, de Wajong, de ANW, de Wlz en de Algemene Kinderbijslagwet vallen onder de zogeheten volksverzekeringen. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, is verplicht verzekerd voor deze volksverzekeringen en betaalt hier ook premie voor. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van de inhouding van de premie op het loon of de uitkering.
Naast de volksverzekeringen, kennen we ook de werknemersverzekeringen. Iedere werknemer is hier verplicht voor verzekerd. De WW-uitkering, de Ziektewet-uitkering, de WAO-uitkering en de WIA-uitkering zijn werknemersverzekeringen. Deze werknemersverzekeringen beschermen werknemers tegen verlies van inkomsten door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen de premies voor de werknemersverzekeringen.
Vraag ons om hulp
Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij uitkeringen. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.
Direct juridisch advies?
Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw uitkering te bespreken.
Direct advies
De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.
Bereikbaar
Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.
Verder helpen
Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.
Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.