Tegemoetkoming
Indien men niet voldoende inkomen heeft, bestaat er in bepaalde gevallen het recht op een bepaalde tegemoetkoming die wordt gefinancierd door de overheid. In dit document treft u enkele belangrijke tegemoetkomingen aan.
Tegemoetkoming voor scholieren in het voortgezet onderwijs
Wanneer u tussen de 18 en 30 jaar bent én voltijd vmbo, havo, vwo of vavo volgt of studeert, heeft u mogelijk recht op een tegemoetkoming van de overheid. Deze tegemoetkoming is in beginsel een gift die niet terugbetaald hoeft te worden. De tegemoetkoming kan uit een basistoelage en een aanvullende toelage bestaan. De basistoelage is afhankelijk van uw woonsituatie. Indien u uitwonend bent, is de toelage hoger dan wanneer u nog thuis woont. Of u naast de basistoelage ook recht heeft op de aanvullende toelage, hangt af van het inkomen van uw ouders. De hoogte van deze aanvullende toelage hangt vervolgens af van het leerjaar en het soort onderwijs dat u volgt. De tegemoetkoming dient u aan te vragen bij DUO. Zij beoordelen of u aan alle voorwaarden voldoet.
Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand dient u bij de gemeente waar u ingeschreven staat aan te vragen. Dit is een uitkering waarmee u ‘bijzondere kosten’ kunt betalen. De gemeente bepaalt op grond van uw individuele omstandigheden en financiële situatie of u recht heeft op de bijzondere bijstand. U kunt slechts bijzondere bijstand aanvragen wanneer u zelf onvoldoende inkomen en vermogen heeft om de kosten zelf te betalen. Het moet gaan om kosten die aantoonbaar, onvoorzien en noodzakelijk zijn. Deze kosten kunnen niet op een andere manier vergoed worden. Uw gemeente bepaalt of u de bijzondere bijstand als gift of lening krijgt. De aanvullende voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
Hulp voor gezinnen met een laag inkomen
Gezinnen met minderjarige kinderen die een laag inkomen hebben, kunnen hulp vragen bij de gemeente. Gemeenten kunnen extra ondersteuning geven aan gezinnen met kinderen. Hierbij kan gedacht worden aan een kindpakket. Dit is een pakket met de meest noodzakelijke behoeften voor kinderen om extra’s mee te kunnen doen zoals onder andere vouchers voor zwemlessen. Of u hier recht op heeft, dient door de gemeente waar u woonachtig bent te worden beoordeeld.
Vraag ons om hulp
Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij tegemoetkoming. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.
Direct juridisch advies?
Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw tegemoetkoming te bespreken.
Direct advies
De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.
Bereikbaar
Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.
Verder helpen
Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.
Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.