Onderwijs

Onderwijs als grondrecht

In Nederland geldt het onderwijs als één van de belangrijkste speerpunten van de inrichting van de maatschappij. Dit blijkt onder meer uit de Grondwet: het voorzien in onderwijs is een zorg voor de regering. Dit klassieke en sociale grondrecht krijgt vorm doordat de gemeente verplicht is om voldoende openbaar lager onderwijs te verschaffen en bovendien doordat er bij wet eisen van deugdelijkheid aan het onderwijs worden gesteld. Het recht op onderwijs is bovendien zelfs verankerd in Europeesrechtelijke verdragen.

Leerplicht in Nederland

Het recht op onderwijs is in ons land vertaald naar de Leerplichtwet. Deze wet stelt dat kinderen op een school moeten staan ingeschreven en dat zij deze regelmatig moeten bezoeken. Dit geldt voor kinderen vanaf vijf jaar en houdt in beginsel aan tot het kind zestien jaar is geworden, mits hij een startkwalificatie heeft behaald. Een startkwalificatie is het behalen van een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Bij het ontbreken van de startkwalificatie geldt de leerplicht voor kinderen tot achttien jaar. Tijdens de leerplichtigheid van een kind kan het slechts met een geldige reden wegblijven van school, anders wordt de absentie verzuim genoemd. Er is sprake van verzuim wanneer een kind niet (juist) staat ingeschreven bij een school of wanneer het kind zonder geldige reden afwezig blijft. Om toezicht te houden op het nakomen van de leerplicht is de leerplichtambtenaar aangesteld.  Deze probeert de leerling te stimuleren om weer naar school te gaan. Wanneer er sprake is van veel schoolverzuim kunnen de ouders strafrechtelijk worden vervolgd en riskeren zij een boete. Leerlingen boven de 12 jaar kunnen bovendien ook zelf worden aangesproken voor hun verzuim en riskeren een taakstraf of boete.

Klachten over het onderwijs

Het kan voorkomen dat ouders of leerlingen niet tevreden zijn over het aanbod van onderwijs of dat een leerling zich oneerlijk behandeld voelt. In dergelijke gevallen kunnen serieuze problemen ontstaan tussen ouders, leerlingen en personeelsopleiding van de school of opleiding. Het is raadzaam om eerst samen in gesprek te gaan over de onvrede. Indien het niet meer mogelijk is om samen tot een oplossing te komen, kan het Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) een uitkomst bieden. Het kan hierbij gaan om een inhoudelijke klacht over het onderwijs, maar ook over overige zaken zoals schorsing, pesten, ongewenste intimiteiten of onvoldoende begeleiding bij een stage. De secretaris van Onderwijsgeschillen zal de klacht vervolgens intern behandelen door het door te verwijzen naar het schoolbestuur, een mediationtraject aan te bieden of een procedure voor formele klachtenbehandeling door het LKC te starten. In alle gevallen zal er worden geprobeerd de situatie zo snel mogelijk te beslechten zodat er weer onderwijs kan worden genoten.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij onderwijs. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw onderwijs te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.