Faillissement
Het kan voorkomen dat u door omstandigheden de verplichtingen van uw onderneming niet meer kunt nakomen. In veel gevallen zijn de problemen slechts van korte duur en zal de onderneming op termijn weer in goede gezondheid verkeren. Echter, soms is het faillissement van een onderneming onafwendbaar. Een faillissement betekent dat er beslag wordt gelegd op het algehele vermogen van de onderneming ten behoeve van de schuldeisers en heeft als doel om uw schuldeisers zoveel mogelijk tegemoet te komen.
Aanvragen faillissement
Om het faillissement aan te kunnen vragen moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Allereerst moet worden vastgesteld dat uw onderneming tenminste twee schulden bij tenminste twee verschillende schuldeisers heeft. Eén van deze schulden moet bovendien al opeisbaar zijn. Ten slotte is vereist dat u als schuldenaar bent opgehouden te betalen. Slechts indien sprake is van deze voorwaarden, gaat de rechtbank beoordelen of er wordt voldaan aan de wettelijke vereisten voor faillietverklaring. Het verzoek kan worden ingediend door uw schuldeiser(s) of door u als bestuurder van de onderneming. Wanneer u zelf het verzoek indient, heeft u hier geen advocaat bij nodig. De rechtbank gaat het verzoek in behandeling nemen. Indien het verzoek is ingediend door de schuldeisers, krijgt u de gelegenheid om verweer te voeren tegen het verzoek. Aangezien de rechter het verzoek beoordeelt aan de hand van hetgeen partijen aanvoeren, is het sterk aan te raden dit te doen. Ter terechtzitting zal de rechter beoordelen of het faillissement moet worden uitgesproken.
Gevolgen van faillissementverklaring
Het faillissement wordt opgenomen in het Centraal Insolventieregister tot zes maanden na insolventie. Bij de uitgesproken staat van faillissement zal de rechtbank een curator aanstellen die de boedel gaat beheren, waardoor u zelf het recht om over de boedel te beschikken verliest. De curator zal beginnen met het opmaken van een overzicht van de baten en schulden van de gefailleerde onderneming. Ook zal de curator beheersbevoegdheden overnemen en moet hij daarom bijvoorbeeld beslissingen nemen omtrent het personeel van uw onderneming. Laatstelijk zal de curator de boedel veiligstellen en hieruit een verdeling maken naar de rangorde van de verschillende schuldeisers. De curator zal vervolgens de schuldeisers naar rang uitbetalen uit de boedel.
Beëindiging van het faillissement
Het faillissement eindigt wanneer het in hoger beroep wordt vernietigd. Daarnaast eindigt het faillissement als u met uw schuldeisers een akkoord bereikt over het nakomen van de verplichtingen, waardoor er geen schuldeisers meer zijn. Ook is het denkbaar dat de curator na opmaak van de boedelbeschrijving tot de conclusie komt dat er niet eens voldoende baten zijn om de belangrijkste schuldeisers te betalen. In dat geval wordt het faillissement opgeheven. Ten slotte is (vereenvoudigde) vereffening van de boedel de meest gangbare weg om tot het einde van het faillissement te komen, deze situatie is hierboven reeds besproken. In dat geval wordt de onderneming door de rechtbank ontbonden en houdt daarmee op te bestaan.
Vraag ons om hulp
Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een faillissement. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.
Direct juridisch advies?
Bel nu een jurist op 0900-1966 om een faillissement te bespreken.
Direct advies
De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.
Bereikbaar
Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.
Verder helpen
Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.
Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.