Rechtstelefoon

View Original

Hoe kan ik erkenning en gezag afdwingen?

De geboorte van een kind is voor velen één van de mooiste gebeurtenissen die er is. Het krijgen van een kind brengt echter ook rechten en plichten met zich mee. Wanneer u uw kind niet heeft erkend en u ook geen ouderlijk gezag heeft, dan worden veel van deze rechten beperkt. Het kan echter zijn dat de andere ouder niet wil dat u uw kind erkent of dat u geen toestemming voor het ouderlijk gezag krijgt van de andere ouder. In dit artikel wordt uiteengezet wat u dan kan doen. 

Wanneer en hoe moet u uw kind erkennen? 

De biologische moeder hoeft een kind niet te erkennen. Wanneer u bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder ten tijde van de geboorte, dan hoeft u het kind ook niet te erkennen. Wanneer u echter niet bent gehuwd en u wilt juridisch ouder worden, dan dient u het kind te erkennen. U kunt dit doen bij de gemeente tijdens de geboorteaangifte, maar ook al tijdens de zwangerschap of nadat het kind al geboren is. 

Het erkennen van uw kind kan echter alleen met toestemming van de moeder. Indien de moeder niet in staat is om mee te gaan naar de gemeente, voldoet een schriftelijke toestemming. Is uw kind al 12 jaar of ouder? Dan heeft u toestemming nodig van zowel uw kind als de moeder. Is uw kind 16 jaar of ouder, dan heeft u enkel toestemming nodig van uw kind. 

Erkenning afdwingen

Weigert de moeder toestemming te geven voor de erkenning, dan kunt u de rechter vragen om vervangende toestemming te verlenen. U moet in dat geval wel de verwekker van het kind zijn. De rechter kan eventueel opdracht geven om een DNA-onderzoek te laten plaatsvinden wanneer het niet zeker is dat u de biologische vader bent. Daarnaast moet u onder andere reeds ouder zijn dan 16 jaar en mogen er niet al twee ouders zijn. De rechter zal vervolgens beoordelen of aan de voorwaarden voor erkenning voldaan is en of erkenning in het belang is van het kind. Voor het aanvragen van vervangende toestemming bij de rechter is een advocaat verplicht. 

Wanneer heeft u het ouderlijk gezag? 

De biologische moeder heeft ook automatisch het ouderlijk gezag. Indien u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder ten tijde van de geboorte, dan heeft u ook automatisch het ouderlijk gezag. Is dit niet het geval, dan zal u het kind eerst moeten erkennen. Per 1 januari 2023 geldt dat u automatisch ouderlijk gezag krijgt wanneer u het kind heeft erkend. Voorheen moest u samen met de moeder gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechter. Dit hoeft dus niet meer: erkennen is voldoende.  

Heeft u het kind erkend voor 1 januari 2023 en wilt u gezag? Dan zal u wel samen met de moeder gezamenlijk gezag moeten aanvragen bij de rechter. Voor het gezamenlijk aanvragen van het ouderlijk gezag is geen advocaat verplicht. Het kan gebeuren dat de moeder weigert toestemming te geven. In dat geval zal u vervangende toestemming moeten vragen van de rechter. De rechter zal hierbij overwegen of gezamenlijk gezag in het belang van het kind is. Bij deze procedure is een advocaat verplicht. Wij kunnen u helpen met het vinden van een advocaat. 

Bij het aanvragen van vervangende toestemming van de rechter voor erkenning of voor gezag, zullen de belanghebbenden op de hoogte gebracht worden van het verzoek door de rechter. De belanghebbenden kunnen vervolgens verweer voeren tegen het verzoek. De rechter zal na een eventuele zitting uitspraak doen. Wanneer u het niet eens bent met de uitspraak, kunt u tegen deze uitspraak binnen drie maanden in hoger beroep. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.