Rechtstelefoon

View Original

Winkeldiefstal: een klein vergrijp met grote gevolgen?

Het kan zo onschuldig lijken: een tijdschrift stiekem in uw tas stoppen of niet al uw producten scannen bij de zelfscan in de supermarkt. Deze kleine actie kan echter grote gevolgen hebben. U komt bij winkeldiefstal immers lang niet altijd weg met enkel een waarschuwing of een boete. Maar wat zijn dan precies de gevolgen als u wordt betrapt op winkeldiefstal? In deze blog vindt u het antwoord op deze vraag. 

Winkeldiefstal in het strafrecht 

Winkeldiefstal is een strafbaar feit dat is neergelegd in het Wetboek van Strafrecht. Diefstal is een misdrijf en geen overtreding. Een misdrijf wordt als ernstiger gezien en hier staan dan ook zwaardere straffen op. Ook zult u bij veroordeling van een misdrijf altijd een strafblad krijgen, terwijl dit bij een overtreding afhangt van de hoogte van de boete die u krijgt. 

Als u wordt veroordeeld voor diefstal staat hier een maximale gevangenisstraf van vier jaar op of een geldboete van maximaal €21.750,-. Als u winkeldiefstal heeft gepleegd met geweld is de maximale gevangenisstraf en geldboete hoger. Ook bij winkeldiefstal door meerdere personen gezamenlijk, kan de straf hoger uitvallen.

Wat zijn de gevolgen van winkeldiefstal in de praktijk?

Wanneer u voor het eerst wordt veroordeeld wegens diefstal zal u in beginsel geen gevangenisstraf maar een boete worden opgelegd. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De hoogte van de boete is onder meer afhankelijk van de waarde van de gestolen goederen. Hoe vaker u winkeldiefstallen pleegt, hoe groter de kans dat u een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf wordt opgelegd of een hoge boete betaalt. Wanneer u wordt  verdacht van winkeldiefstal, dan krijgt u naast de boete of de gevangenisstraf ook een aantekening op uw strafblad. In beginsel blijft deze aantekening bij een veroordeling twintig jaar in uw strafblad staan. 

Sancties opgelegd door de winkelier

Naast de strafrechtelijke veroordeling kunt u ook door de winkel aangesproken worden ter vergoeding van hun schade. Op grond van de wet bent u namelijk verplicht om de door u veroorzaakte schade te vergoeden. De winkelier mag een schadevergoeding ter hoogte van €181,- in rekening brengen bij u. Dit ter compensatie van de tijd die de winkelier besteedt aan de afwikkeling van de diefstal. Let wel, indien de schade vele malen hoger is, dan kan in sommige gevallen ook deze schade op u worden verhaald via een procedure bij de kantonrechter of civiele rechter. 

De eigenaar van een winkel kan er tevens voor kiezen om een winkelverbod op te leggen. Dit betekent dat u voor een bepaalde tijd niet meer in de betreffende winkel mag komen. Het winkelverbod mag maximaal één jaar duren. Wanneer u herhaaldelijk diefstallen pleegt kan er bovendien een collectief winkelverbod worden opgelegd. Dit betekent dat u de toegang wordt ontzegd tot alle deelnemende winkels in een winkelgebied. Wanneer u het winkelverbod overtreedt, dan is er sprake van huisvredebreuk en zal de politie worden ingeschakeld. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.