Rechtstelefoon

View Original

Een nieuwe partner: verandert de hoogte van de partneralimentatie?

In sommige situaties bent u verplicht om partneralimentatie te betalen. De partneralimentatie is een financiële bijdrage voor levensonderhoud van uw ex-partner. De hoogte van de partneralimentatie kan mogelijk veranderen als er een nieuwe partner in beeld komt. In dit artikel zal worden toegelicht welke veranderingen een nieuwe partner meebrengt ten aanzien van de hoogte van de partneralimentatie. 

Partneralimentatie 

Als u en uw ex-partner uit elkaar gaan na een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan het mogelijk zijn dat één van de ex-partners recht heeft op partneralimentatie. De partneralimentatie zorgt voor de verplichting dat u als ex-partners ook na het einde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap voor elkaar moeten zorgen. In enkele gevallen is de verplichting tot partneralimentatie ook opgenomen in een samenlevingsovereenkomst. 

De hoogte van de partneralimentatie wordt vastgesteld door de behoefte van de ene ex-partner en de draagkracht van de andere ex-partner. De hoogte van of het recht op partneralimentatie kan mogelijk veranderen als u of uw ex-partner een nieuwe partner krijgt. Het recht op partneralimentatie vervalt als de ex-partner die de partneralimentatie ontvangt een nieuwe partner krijgt. De ex-partner moet met de nieuwe partner een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben om dit recht te laten vervallen. Ook kan het recht vervallen als de ex-partner en de nieuwe partner zodanig samenwonen alsof zij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben. Het recht vervalt in beginsel niet als de betalende ex-partner een nieuwe partner krijgt. 

De hoogte van de alimentatie kan echter wel veranderen als het recht niet verloren gaat en er een nieuwe partner is. Dit is het geval als u of uw ex-partner gaat samenwonen met de nieuwe partner. Dit kan zorgen voor een verandering in de draagkracht. Er zal dan een herberekening plaats moeten vinden om de hoogte vast te stellen.

Wijziging van de hoogte 

Door een nieuwe partner kan de financiële situatie dus zodanig wijzigen dat er mogelijk een verandering zal plaatsvinden voor u ten aanzien van de alimentatie en de hoogte daarvan. De hoogte van de alimentatie kan in eerste instantie onderling worden gewijzigd. Als er geen overeenstemming gevonden wordt door u en uw ex-partner, kan een mediator mogelijk uitkomst bieden. Mocht dit ook niet voor een oplossing zorgen, kan de rechter verzocht worden de hoogte van de alimentatie opnieuw vast te stellen. 

Uitzondering

Zoals hierboven duidelijk is geworden, kan de partneralimentatie wijzigen op het moment dat voor u of uw ex-partner een nieuwe partner in beeld is. Hier is echter een uitzondering op. Deze uitzondering ziet op de situatie waar een niet-wijzigingsbeding is opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Dit houdt in dat de gemaakte afspraken in het convenant over de alimentatie niet meer gewijzigd worden op grond van wijzigingen in de omstandigheden, bijvoorbeeld dus bij een nieuwe partner. Een rechter kan bij een niet-wijzigingsbeding alleen wijzigingen aanbrengen indien de omstandigheden zodanig ingrijpend zijn dat niet kan worden verlangd dat de afspraken ongewijzigd blijven.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.