Rechtstelefoon

View Original

Wat is de inlichtingenplicht van de bijstandsuitkering?

Als u een bijstandsuitkering aanvraagt bij de gemeente, ontstaan hierdoor rechten en plichten voor u. Een van deze plichten betreft de inlichtingenplicht. De inlichtingenplicht is van belang voor het behoud van recht op de bijstandsuitkering, aangezien het niet voldoen aan de plicht kan zorgen voor nadelige gevolgen. Deze plicht houdt kort gezegd in dat u de gemeente moet inlichten over u en uw situatie. In dit artikel zal de inlichtingenplicht verder worden toegelicht. 

Inlichtingenplicht

Na de aanvraag van de bijstand heeft u een inlichtingenplicht. Deze plicht geldt gedurende de aanvraag, maar ook tijdens het ontvangen van de uitkering. De inlichtingenplicht houdt in dat u de gemeente op de hoogte houdt over alles wat van belang is voor de bijstandsuitkering en uw recht daarop. De plicht is erg breed en ook informatie die voor u onbelangrijk lijkt, kan voor de gemeente wel van belang zijn ten aanzien van de bijstandsuitkering. Het is daarom van belang om ook melding te maken van deze informatie. Daarbij komt wel dat de gemeente een plicht heeft tot het geven van informatie over welke inlichtingen van belang zijn en in hoeverre deze inlichtingen gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering. 

Onder de inlichtingenplicht valt bijvoorbeeld het doorgeven van uw verhuizing, het doorgeven wanneer u een studie gaat volgen en wanneer u recht heeft op een erfenis. Daarbij geldt deze plicht als u samenwoont of gehuwd bent voor u samen, maar ook voor u afzonderlijk. Zowel gezamenlijke inlichtingen als persoonlijke inlichtingen moeten worden doorgegeven aan de gemeente als u gezamenlijk de bijstandsuitkering ontvangt. Deze inlichtingen moet u zo snel mogelijk doorgeven aan de gemeente. Per gemeente kan hier een verschillende termijn voor gelden. 

Controle van de inlichtingenplicht 

De gemeente kan ten aanzien van deze plicht controles uitvoeren. Bijvoorbeeld door een huisbezoek. Tijdens het huisbezoek zal de medewerker van de gemeente het doel van het huisbezoek kenbaar moeten maken, zich moeten legitimeren, toestemming moeten vragen voor het huisbezoek en de gevolgen van weigering uitleggen. De gevolgen van weigering kunnen zodanig zijn dat de bijstandsuitkering stop wordt gezet.  

Daarbij kan de gemeente ook ten aanzien van de controle verzoeken om bewijsstukken van uw inlichtingen. Deze bewijsstukken moeten de inlichtingen bevestigen, bijvoorbeeld stukken over een arbeidsverleden. Mocht u de specifieke bewijsstukken niet meer hebben, kan u vervangende bewijsstukken aanleveren. Als u geen bewijsstukken heeft, kan dit in bepaalde situaties ervoor zorgen dat u geen recht heeft op de bijstandsuitkering. Om het recht op een bijstandsuitkering te ontnemen door de gemeente moet wel een verwijt aan u kunnen worden gemaakt. Als dit niet het geval is, is de gemeente over het algemeen soepeler ten aanzien van het toewijzen van de bijstandsuitkering. 

Gevolgen van schending van de inlichtingenplicht

Zoals aangegeven is de inlichtingenplicht een erg brede plicht welke gevolgen kan hebben voor uw bijstandsuitkering als u zich niet juist houdt aan deze plicht. Deze gevolgen zien op het ontvangen van een boete en de terugbetaling van een deel van de uitkering. De regels hierover zijn per gemeente verschillend, aangezien de gemeente eigen regels mag maken. Door de plicht die de gemeente heeft ten aanzien van het verschaffen van informatie, mag u om een specificatie van de regels verzoeken bij uw gemeente. 

Bezwaar

Op het moment dat u een boete ontvangt vanwege een schending van de inlichtingenplicht of een deel van uw uitkering moet terugbetalen, kan u hiertegen in bezwaar gaan. De bezwaartermijn is in beginsel zes weken. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.