Rechtstelefoon

View Original

Mijn werkgever en ik zijn het oneens over mijn re-integratie. Wat nu?

Als u ziek wordt terwijl u nog in dienst bent bij uw werkgever, moet u volgens de wet zoveel mogelijk meewerken aan uw re-integratie. Dit houdt onder andere in dat u samen met uw werkgever en uw bedrijfsarts of arbo-arts gaat kijken naar wat voor werk u tijdens uw ziekte kan doen. Hiervoor stelt u samen een plan van aanpak op. Het kan voorkomen dat uw werkgever en u het niet eens kunnen worden over uw re-integratie. Wat moet u in deze situatie doen? Dat leest u in dit artikel.

In gesprek

Om te beginnen kunt u met uw werkgever in gesprek gaan. Wanneer u het bijvoorbeeld niet eens bent met een bepaalde afspraak in het plan van aanpak, kunt u dit aangeven bij uw werkgever en kunt u uitleggen waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dan proberen om samen tot een oplossing te komen. Als u er niet uitkomt, kunt u ook met de bedrijfsarts of arbo-arts in gesprek gaan. Uw werkgever krijgt namelijk van uw bedrijfsarts of arbo-arts een advies. Helaas is uw werkgever niet verplicht om dit advies te volgen. Als uw bedrijfsarts of arbo-arts het met u eens is, kan deze mogelijk uw werkgever overtuigen. 

Second opinion

Als uw werkgever nog steeds niet naar u wil luisteren, kunt u een second opinion vragen. Dit is een nieuwe beoordeling van een andere bedrijfsarts of arbo-arts. Uw eigen bedrijfsarts of arbo-arts is in de meeste gevallen verplicht om u een second opinion te geven als u daarom vraagt, tenzij er een zwaarwegend argument is om u geen second opinion te geven. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als u heeft geweigerd om met uw huidige bedrijfsarts in gesprek te gaan. Mogelijk wil uw werkgever wel naar de second opinion luisteren. Een second opinion kan ook zeer nuttig zijn als u en uw eigen bedrijfsarts of arbo-arts het niet eens kunnen worden over uw re-integratie.

Deskundigenoordeel

Indien de vorige stappen geen oplossing hebben geboden, kunt u overwegen om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Bij het deskundigenoordeel zal een arts van het UWV een oordeel doen over uw re-integratie. U kunt het deskundigenoordeel zelf aanvragen op de website van het UWV. Uw werkgever is helaas niet verplicht om dit oordeel te volgen. Wel kan een dergelijk oordeel veel betekenis krijgen in een eventuele rechtszaak. Als u het deskundigenoordeel aanvraagt, moet u 100 euro betalen.

Rechter

Als ook het deskundigenoordeel van de UWV-arts geen uitkomst biedt, kunt u naar de rechter stappen. De rechter zal in de rechtszaak oordelen of u voldoende heeft gedaan aan de re-integratie of niet. Als het UWV in het deskundigenoordeel heeft geoordeeld dat u onvoldoende heeft gedaan, kan het moeilijk zijn om de rechter van het tegendeel te overtuigen. Als het deskundigenoordeel het met u eens is, zal het lastig voor uw werkgever zijn om de rechter van het tegendeel te overtuigen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.