Rechtstelefoon

View Original

Wat houdt geregistreerd partnerschap in?

In plaats van te trouwen kunt u met uw geliefde ook een geregistreerd partnerschap aangaan. Als u zich afvraagt wat dit precies inhoudt en wat bijvoorbeeld de verschillen zijn met een huwelijk, lees dan verder.

Het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap

Over het algemeen gelden voor het geregistreerd partnerschap dezelfde regels als voor het huwelijk, al zijn er ook een aantal verschillen. Het belangrijkste verschil is dat het geregistreerd partnerschap niet overal ter wereld wordt erkend. Daarnaast hoeft u elkaar bij een geregistreerd partnerschap niet het ‘ja-woord’ te geven. Ook kan het geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter worden beëindigd. Dit kan alleen als er geen minderjarige kinderen in het spel zijn.

Een geregistreerd partnerschap aangaan

De regels die gelden bij het aangaan van het geregistreerd partnerschap zijn dezelfde regels als bij het huwelijk. Voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap moet u naar de gemeente gaan. Vervolgens kunt u indien u dat wenst door naar de notaris. Bij de notaris kunt u partnerschapsvoorwaarden laten opstellen. Als u geen partnerschapsvoorwaarden laat opstellen bij de notaris, heeft u een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen.

De inhoud van het geregistreerd partnerschap

In principe is het geregistreerd partnerschap net als bij het huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die u verkrijgt nadat het geregistreerd partnerschap is aangegaan van zowel u als uw partner worden. Dit geldt ook voor bezittingen en schulden die u samen had voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Ook wordt het pensioen dat u sinds het aangaan van het partnerschap opbouwt van u samen. Alle bezittingen en schulden die alleen u (of uw partner) voor het geregistreerd partnerschap al had, blijven gescheiden. Als u van deze regeling af wil wijken, moet u partnerschapsvoorwaarden opstellen bij de notaris. Hierin kunt u bijvoorbeeld laten opnemen dat u en uw partner geen bezittingen delen, of dat u bepaalde bezittingen niet deelt, zoals het bedrijf van u of uw partner. Ook kunt u juist afspreken om goederen van voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap te delen.

Als u een geregistreerd partnerschap met uw partner bent aangegaan, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Ook worden u en uw partner elkaars erfgenamen zonder dat u daarvoor eerst een testament hoeft op te stellen. Daarnaast heeft u in sommige gevallen bij het uit elkaar gaan recht op partneralimentatie.

Beëindigen van het geregistreerd partnerschap zonder kinderen

Als u geen kinderen heeft met uw geregistreerd partner, kunt u het geregistreerd partnerschap beëindigen met behulp van een advocaat of notaris. Er wordt dan een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Hierin komen afspraken te staan over bijvoorbeeld de partneralimentatie, het pensioen en gezamenlijke bezittingen. Een advocaat kan u en uw ex-partner ook helpen om deze afspraken te maken. Als het onderling niet lukt om afspraken te maken, zult u alsnog naar de rechter moeten. 

Beëindigen van het geregistreerd partnerschap met kinderen

Als u en uw partner samen kinderen hebben, moet u voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap naar de rechter. Er moet dan een ouderschapsplan worden opgesteld. Bovendien hebben u en uw ex-partner ook een advocaat nodig. Het is mogelijk dat een advocaat voor zowel u als uw ex-partner optreedt. In dat geval moet u het wel eens kunnen worden over de afspraken, bijvoorbeeld over de zorg van de kinderen. Als dat niet lukt, kunt u ieder een eigen advocaat nemen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.