Rechtstelefoon

View Original

Ik wil samenwonen! Wat moet ik regelen?

Als u gaat samenwonen is dat een moment van grote vreugde. Al wilt u deze vreugde niet drukken, is het toch verstandig om al uw zaken zo goed mogelijk te regelen. Zo staat u niet voor verrassingen in het geval dat het samenwonen niet bevalt en u toch uit elkaar gaat. In dit artikel wordt uiteengezet wat verstandig is om te regelen als u gaat samenwonen.

Samenlevingscontract

Als u samen gaat wonen, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Dit kunt u dus voorafgaand aan het samenwonen opstellen, maar ook als u al samenwoont. Een samenlevingscontract kunt u zelf opstellen of bij de notaris. In het laatste geval gaat het om een notarieel samenlevingscontract. In een samenlevingscontract maakt u afspraken over wie welke spullen krijgt als u uit elkaar gaat. Ook spreekt u of af wie de koopwoning of huurwoning krijgt. Als u kinderen heeft, kunt u ook voorlopige afspraken maken over de kinderalimentatie. U kan in het contract ook laten opnemen wanneer het contract eindigt. Zo kan u bijvoorbeeld afspreken dat het samenlevingscontract eindigt als een van u ergens anders gaat wonen. Het contract eindigt in beginsel vanzelf als u en uw partner uit elkaar gaan. Ook stopt het samenlevingscontract automatisch wanneer men komt te overlijden of een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat. 

Een notarieel samenlevingscontract heeft het voordeel dat u hiermee in principe voldoet aan de eisen voor een fiscaal partnerschap en voor het partnerpensioen. Zo zijn u en uw partner met het notariële samenlevingscontract dus gelijk ook fiscale partners. Daarnaast blijven de afspraken in een notarieel samenlevingscontract gelden als u of uw partner komt te overlijden.

Verblijvingsbeding

U kunt in uw samenlevingscontract een verblijvingsbeding laten opnemen. Als u komt te overlijden, zorgt een verblijvensbeding ervoor dat uw partner alle gezamenlijke spullen krijgt. Dit geldt alleen voor spullen die van u beide zijn. Spullen die alleen van u zijn, gaan naar uw erfgenamen. Als u wil dat ook de spullen die alleen van u zijn naar uw partner gaan, moet u dat in uw testament laten opnemen. Als u geen verblijvingsbeding laat opnemen, krijgt uw partner geen van uw spullen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.