Rechtstelefoon

View Original

Wat moet ik regelen als ik mijn woning wil verhuren?

Wellicht heeft u onlangs geïnvesteerd in een tweede woning. Of dreigt uw woning tijdelijk leeg te komen staan. In beide gevallen kan het aantrekkelijk zijn om een passief inkomen te verkrijgen door uw woning te verhuren. Bij het verhuren van uw woning komt echter wel het een en ander kijken. In dit artikel worden alle zaken waar u voorafgaand aan de verhuur rekening mee dient te houden uiteengezet.  

Type huurovereenkomst

U kunt uw woning op verschillende wijzen verhuren. Wilt u de gehele woning verhuren, of slechts een gedeelte? In het laatste geval is er sprake van kamerverhuur, waar aparte regels voor gelden. Wilt u een tijdelijke of een vaste huurovereenkomst aangaan? Een tijdelijke huurovereenkomst komt automatisch ten einde op de afgesproken einddatum, terwijl een vaste huurovereenkomst pas ten einde komt als deze wordt opgezegd. 

Huurbescherming

Er bestaan diverse rechten voor de huurder. Deze rechten heeft de wetgever gecreëerd ter bescherming van de huurder. De huurbescherming zorgt er onder meer voor dat u als verhuurder de huurder niet zomaar uit de woning kan zetten. Hoeveel huurbescherming een huurder heeft hangt af van het type huurovereenkomst. Bij een tijdelijke huurovereenkomst is het voor de verhuurder in principe niet mogelijk om tussentijds de huurovereenkomst op te zeggen. Wel dient de huurder te vertrekken op de afgesproken einddatum als de verhuurder hem op tijd schriftelijk heeft herinnerd aan de aflopende termijn. Een vaste huurovereenkomst kan slechts worden opgezegd door de verhuurder als hij zich kan beroepen op een van de wettelijke opzeggronden. 

Gemeente

Niet enkel op landelijk niveau, maar ook op gemeentelijk niveau zijn er regels opgesteld met betrekking tot het verhuren van een woning. Deze regels verschillen per gemeente. Het is daarom verstandig om eerst de regels na te gaan die gelden in uw gemeente. Zo dient u in bepaalde gemeenten een vergunning aan te vragen om uw woning te mogen verhuren. Het ontbreken van een vergunning kan tot forse boetes leiden. 

Huurprijs

Voordat u een huurprijs vaststelt, dient u eerst na te gaan of uw woning een sociale huurwoning of een huurwoning in de vrije sector is. Indien er sprake is van een huurwoning in de vrije sector bent u als verhuurder namelijk vrij in de keuze voor een bepaalde huurprijs. Dit is echter niet het geval als u een sociale huurwoning bezit. De wetgever heeft een maximum gesteld aan de huurprijs voor sociale huurwoningen. Aan de hand van het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) kan worden geconstateerd van welk type woning sprake is. Indien u slechts een gedeelte van de woning verhuurt zal uw woning altijd als sociale huurwoning worden gezien en geldt dus een maximale huurprijs op grond van het WWS. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.