Rechtstelefoon

View Original

Wat is het snelrecht en wat betekent dit voor mijn zaak?

Tijdens grote evenementen, zoals een demonstratie, komt het regelmatig voor dat er strafbare feiten worden gepleegd. Het kan gebeuren dat u hierbij betrokken bent geraakt en dat u daarom vervolgd wordt. U verwacht te maken te krijgen met een lange rechtszaak, maar krijgt opeens een voorstel om uw zaak via het snelrecht te behandelen. Dit kan bij u veel vragen opleveren. In dit artikel wordt besproken wat het snelrecht is en wat dit voor u zou kunnen betekenen. 

Bij het snelrecht wordt u als verdachte binnen zeventien dagen na het vermoedde strafbare feit voor de politierechter gebracht. Het snelrecht moet niet verward worden met het supersnelrecht, waarbij de zaak binnen drie tot zes dagen voor de rechter komt. Door het snelrecht hebben alle betrokken partijen, dus ook u als verdachte, snel duidelijkheid over een eventuele straf. 

Voorwaarden

Niet elke zaak leent zich ervoor om via het snelrecht (of supersnelrecht) behandeld te worden. Wil het OM de zaak tegen u via het snelrecht afhandelen, dan zal er eerste gekeken moeten worden of aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. 

Het moet allereerst gaan om bewijstechnisch eenvoudige zaken, waar geen verder onderzoek naar nodig zal zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u als verdachte op heterdaad betrapt bent of als u bekend heeft. Zowel het OM, de rechter als de verdediging moeten natuurlijk voor de behandeling van de zaak het volledige dossier in handen kunnen hebben. Als er zich wel een bewijsprobleem voordoet en de zaak dus niet eenvoudig af te handelen is, dan zal de zaak waarschijnlijk niet in het snelrecht behandeld worden. 

Daarnaast moet het voor u als verdachte mogelijk zijn om tot aan de zitting in voorlopige hechtenis te kunnen blijven zitten. Dit betekent dat u na de inverzekeringstelling nog langer in bewaring kan blijven. Indien er een gevangenisstraf opgelegd wordt dan zal deze meteen na de uitspraak ten uitvoer worden gelegd. 

Het is belangrijk voor u om te weten dat u een voorstel van het OM om de zaak via het snelrecht af te handelen ook altijd kan afwijzen. De verdediging moet namelijk instemmen met een snelle afhandeling van de zaak. Daarnaast is het goed om te onthouden dat het snelrecht niet afdoet aan alle rechtsprincipes, zoals het recht op een eerlijk proces. De zaak zal nog steeds met zorgvuldigheid behandeld moeten worden. Dit is onder andere ook de reden dat niet elke zaak zich leent om via het snelrecht behandeld te worden.  

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.