Rechtstelefoon

View Original

Een uiterste wil vastleggen, hoe kan ik dat doen?

Het is in Nederland mogelijk om voor uw overlijden een aantal dingen vast te leggen over de verdeling van uw erfenis. Dit kan door middel van het opstellen van een uiterste wilsbeschikking, ook wel een testament genoemd. Hoe u een testament op kunt laten stellen en waar u daarbij op moet letten leest u in dit artikel.

Het opstellen van het testament

Wanneer u een testament wilt vast laten leggen moet u daarvoor een notaris benaderen. Een testament dat niet is ondertekend door een notaris is niet rechtsgeldig en zal dus ook niet worden gebruikt na het overlijden. Wanneer u naar een notaris gaat met de wens om een testament op te stellen, dan zal de notaris eerst vaststellen of u dit uit uw eigen vrije wil doet en of u de gevolgen van het opstellen van een testament voldoende kunt begrijpen. Het is daarom zaak om een testament op te stellen voordat men een ziekte krijgt die het inschattingsvermogen of denkvermogen beïnvloed. In dat geval mag de notaris u namelijk niet verder helpen. Wanneer het testament is opgesteld en getekend zal de notaris deze inschrijven in het Centraal Testamentenregister. Het doel van het inschrijven in het register is dat nabestaanden na het overlijden kunnen controleren of er een testament is en de daarbij betrokken notaris kunnen benaderen. De kosten voor het opstellen van een testament zijn tussen de €400,- en €800,- euro. Het precieze bedrag is afhankelijk van de notaris en uw eigen wensen. 

Wat kunt u regelen in het testament?

Het hoofddoel van het testament is het vastleggen van wat er met uw nalatenschap gedaan moet worden nadat u bent overleden. Het voornaamste dat daarom ook wordt bepaald in een testament is wie de erfgenamen zijn, of er eventueel kinderen worden onterfd, wie de executeur van het testament is en wat er met uw geld gebeurt. Daarnaast kan ook over specifieke eigendommen worden bepaald wie deze erft. Wanneer men over deze zaken niks regelt wordt de wettelijke regeling gevolgd. 

Ook kunnen in een testament meer praktische zaken worden geregeld. Zo kan men bijvoorbeeld een voogd aanwijzen die voor de kinderen gaat zorgen nadat u en de eventuele andere ouder met gezag zijn overleden. Daarnaast is het mogelijk om een bewindvoerder in het testament op te laten nemen. Dit kunt u doen als de erfgenamen te jong zijn of een geestelijke ziekte hebben, waardoor zij wellicht niet verstandig met uw erfenis omgaan. De bewindvoerder beheert dan de erfenis voor uw erfgenaam. U bepaalt hoe lang het bewind duurt en onder welke omstandigheden het bewind vervalt.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.