Rechtstelefoon

View Original

Ik heb een beperking, kan ik ondersteuning van de gemeente krijgen?

Als u een beperking heeft, heeft u mogelijk recht op maatschappelijke ondersteuning. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (hierna: Wmo) kan u van de gemeente een voorziening krijgen. De gemeente moet er namelijk zorg voor dragen dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen en ondersteuning bieden als iemand niet voldoende zelfredzaam is. In dit artikel wordt uitgelegd waar u precies recht op heeft en hoe u dit recht kan uitoefenen.

Heb ik recht op maatschappelijke ondersteuning?

Om maatschappelijke ondersteuning te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of u een geldige verblijfsvergunning

  • U woont in de gemeente waar u de ondersteuning aanvraagt

  • U heeft een beperking waarvoor u op grond van de Wmo een voorziening kan krijgen

Voor een verdere beoordeling of u in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo, past de gemeente maatwerk toe. De gemeente zal voor u specifiek uitzoeken of u in aanmerking komt voor maatschappelijke ondersteuning door middel van een onderzoek naar uw persoonlijke situatie. De gemeente zal in ieder geval rekening houden met hoe lang u een voorziening nodig heeft. Ook kan uw gemeente zelf nog verdere regels opleggen over wanneer u geen maatschappelijke ondersteuning kan krijgen, bijvoorbeeld als u een te hoog inkomen heeft. Omdat deze aanvullende regels per gemeente verschillen, is het verstandig om contact hierover op te nemen met uw gemeente. Als uit het onderzoek blijkt dat u onvoldoende zelfredzaam bent, dan is de gemeente verplicht om u ondersteuning vanuit de Wmo aan te bieden.

Welke voorzieningen kan ik krijgen?

De gemeente kijkt voor iedere aanvraag specifiek wat de aanvrager nodig heeft. De gemeente biedt maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen aan. Bij maatwerkvoorzieningen gaat het om een voorziening die afgestemd is op uw persoonlijke situatie. Denk daarbij aan individuele begeleiding of een aanpassing in uw woning. Een algemene voorziening, zoals een boodschappendienst, is vrij toegankelijk. Voor een algemene voorziening doet de gemeente dan ook geen onderzoek naar uw persoonlijke situatie. 

Onder voorwaarden is het mogelijk om een persoonsgebonden budget te krijgen van de gemeente. Hiermee kan u zelf de ondersteuning uitkiezen en inhuren of inkopen. Er zijn nog veel meer zaken waar de gemeente u mee kan helpen. Als u wilt weten wat de gemeente specifiek voor u zou kunnen doen, is het verstandig om contact op te nemen met uw gemeente.

Hoe vraag ik ondersteuning aan?

Om maatschappelijke ondersteuning te krijgen, moet u een melding maken bij uw gemeente. Hoe u dit precies moet doen kan per gemeente verschillen. Zo kennen sommige gemeenten een Wmo-loket. U zal waarschijnlijk een formulier moeten invullen. De gemeente zal daarna gaan onderzoeken wat u precies nodig heeft. Ook gaat u in gesprek met de gemeente. Daarbij kunt u de hulp van een cliëntondersteuner krijgen. U krijgt uiteindelijk een beslissing van de gemeente. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.