Rechtstelefoon

View Original

Geen gezag, geen informatie? Uw recht op informatie als niet-gezaghebbende ouder.

Wanneer u een ouder bent zonder ouderlijk gezag, is het vaak moeilijk om over zaken omtrent uw kind mee te beslissen. U heeft als ouder zonder gezag wel recht op informatie over uw kind. Dit geldt voor zowel informatie van uw ex-partner als voor informatie van derden, zoals bijvoorbeeld de school van uw kind. In dit artikel vindt u informatie over uw recht op informatie van derden. Voor informatie van uw ex-partner gelden andere regels. 

Op welke informatie heb ik recht?

Volgens de wet heeft u recht op informatie die ziet op belangrijke feiten en omstandigheden die te maken hebben met de persoonlijke situatie van uw kind en de verzorging en opvoeding van uw kind. Het moet om informatie gaan die een wezenlijk inzicht biedt in uw kind of in de verzorging en opvoeding van uw kind. Hierbij kunt u denken aan informatie over het lichamelijk en geestelijk welzijn van uw kind, bijvoorbeeld of uw kind geestelijke gezondheidszorg krijgt. Ook kunt u denken aan informatie over de prestaties van uw kind op zijn of haar school. U kunt ook informatie krijgen over of uw kind bijvoorbeeld lid is van een sportclub. Als u inzage wil in medische informatie van uw kind, gelden er andere regels. 

Beperkingen op uw recht op informatie

Uw recht op informatie kan in bepaalde situaties worden beperkt, namelijk wanneer er sprake is van een weigeringsgrond. Uw recht kan worden beperkt indien het belang van uw kind zich tegen het delen van de informatie verzet. Ook kan uw recht op informatie worden beperkt als de partij die deze informatie in handen heeft deze ook niet aan de gezaghebbende ouder zou geven. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan persoonlijke aantekeningen die een leerkracht over uw kind maakt. De weigeringsgronden zijn open normen. Dit houdt in dat het afhankelijk is van uw specifieke situatie of deze opgaan of niet. U heeft in ieder geval geen recht op informatie die gaat over de sociale contacten van uw kind en op informatie over de houding van uw kind tegenover zijn of haar leerkrachten.

Hoe eist u de informatie op?

De partij die u om informatie wil vragen is niet verplicht om u uit eigen beweging de informatie te geven. Om te beginnen is het daarom verstandig dat u contact opneemt met de partij die de informatie beroepsmatig in handen heeft. Hierbij kunt u denken aan de school of bijvoorbeeld de arts van uw kind. U kunt vervolgens een formeel verzoek om informatie indienen bij deze partij. Dit kunt u doen door middel van een mail met leesbevestiging of aangetekende brief. Als uw verzoek wordt afgewezen, kunt u een klacht indienen. Het is verstandig om in uw klacht aan te geven waarom u vindt dat u de informatie nodig heeft.

Als uw klacht niet mag baten, kunt u een rechtszaak beginnen waarin u de betreffende partij verplicht om de informatie toch aan u af te geven. Hiervoor moet u wel kunnen bewijzen dat het gaat om informatie gaat waar u recht op heeft. Ook moet u bewijzen dat geen van de weigeringsgronden opgaan.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.