Kan ik zomaar worden ontslagen als ik recht heb op AOW?
Als u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, zal u in principe met pensioen gaan. Mogelijk heeft u daar al afspraken over gemaakt met uw werkgever. Het kan voorkomen dat uw werkgever wilt dat u met pensioen gaat, maar dat u nog graag wil doorwerken. In dit artikel wordt uitgelegd wat uw rechten zijn als het gaat om ontslag vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
"Automatisch" ontslag
In uw arbeidsovereenkomst kan een zogenaamd pensioenontslagbeding staan. Ook kan een pensioenontslagbeding in uw cao zijn opgenomen. Als er een pensioenontslagbeding staat in uw arbeidsovereenkomst of cao, dan stopt uw arbeidsovereenkomst automatisch op het moment dat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. U heeft dan geen recht op een transitievergoeding. Als u na het moment dat u volgens uw contract automatisch werd ontslagen toch in dienst blijft, heeft u een nieuwe arbeidsovereenkomst gekregen. Deze arbeidsovereenkomst heeft dezelfde voorwaarden als uw oude arbeidsovereenkomst. Als uw werkgever u met deze nieuwe arbeidsovereenkomst daarna toch wil ontslaan, dan heeft hij of zij toestemming nodig van het UWV of van de kantonrechter.
Ontslag op een later moment
Als er in uw arbeidsovereenkomst of cao geen pensioenontslagbeding is overeengekomen, dan kan uw werkgever u ontslaan op het moment dat u de pensioenleeftijd bereikt, maar ook op een later moment. Hierop geldt een uitzondering als in uw arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen dat uw werkgever u niet mag ontslaan als u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. In dat geval mag u niet worden ontslagen vanwege uw leeftijd. Voor het pensioenontslag hoeft uw werkgever niet naar het UWV of de kantonrechter. Wel moet uw werkgever zich houden aan de opzegtermijn. Als u wordt ontslagen nadat u AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, geldt een opzegtermijn van één maand.
Nieuw contract
Als u wilt blijven werken nadat u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, mag uw werkgever u een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbieden. U bent niet verplicht deze arbeidsovereenkomst te aanvaarden. Als u weigert, betekent dit wel dat u niet meer voor uw werkgever kan gaan werken. De arbeidsovereenkomst die u krijgt mag ook een tijdelijk contract zijn. Voor uw tijdelijke contract gelden dan andere regels dan voor normale tijdelijke contracten. U mag zes tijdelijke contracten krijgen. Bij uw zevende contract heeft u automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Ook heeft u automatisch een contract voor onbepaalde tijd als u in totaal langer dan vier jaar heeft gewerkt door middel van tijdelijke contracten.
Wilt u meer weten?
Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.