Rechtstelefoon

View Original

Er is onrechtmatig beslag gelegd: wat kan ik doen?

Als u uw schulden niet betaalt, kan dat als gevolg hebben dat er beslag wordt gelegd. Er kan beslag worden gelegd op uw inboedel, maar bijvoorbeeld ook op uw loon of uw uitkering. Het beslagleggen is heel ingrijpend voor u als schuldenaar. Er zijn dan ook verschillende vereisten voor het leggen van beslag: dit kan niet zomaar. Wanneer niet aan deze vereisten is voldaan, dan is er sprake van onrechtmatig beslag. In dit artikel leest u wat u kunt doen als er onrechtmatig beslag is gelegd. 

Een onrechtmatig beslag

Een onrechtmatig beslag wordt ook wel een vexatoir beslag genoemd. Het gelegde beslag kan om verscheidene redenen als onrechtmatig worden gekwalificeerd. Zo is het beslag onrechtmatig wanneer de geldvordering waarvoor het beslag is gelegd in een juridische procedure wordt afgewezen. Een beslag kan ook onrechtmatig zijn wanneer er geen voorafgaande toestemming is verleend door de rechter, of als u een betalingsregeling bent overeengekomen waar u zich aan houdt. 

Zelfs wanneer het beslag wel op grond van een rechtmatige vordering is ingesteld, kan het beslag nog onrechtmatig zijn. Bijvoorbeeld wanneer het beslag meer kosten met zich meebrengt dan de opbrengst. Voor de schuldeiser levert het beslag in dat geval niets op. U als schuldenaar krijgt juist te maken met een hogere schuld, omdat de kosten voor de beslaglegging voor uw rekening komen. Op deze manier wordt het beslag puur als pressiemiddel gebruikt om u te laten betalen. Dit is niet toegestaan.

Opheffing van het onrechtmatig beslag

Wanneer er onrechtmatig beslag wordt gelegd op uw zaken, is het raadzaam om een aangetekende brief sturen naar de deurwaarder. In deze brief vraagt u om het beslag meteen terug te draaien. Biedt dit geen oplossing, dan is het verstandig om zo snel mogelijk over te gaan tot een procedure van opheffing van het beslag. De opheffing van het beslag kan worden geregeld via een kort geding procedure. Dit is een spoedprocedure waarbij u op de korte termijn een uitspraak van de rechter kan krijgen. De rechter maakt bij een verzoek tot opheffing een belangenafweging tussen de vordering en de lasten van het beslag. Wanneer u schade lijdt door het onrechtmatige beslag, kunt u niet in dezelfde procedure een schadevergoeding vorderen. Dit moet in een aparte procedure. 

Schadevergoeding

Als u van mening bent dat het beslag onrechtmatig is gelegd, kunt u een schadevergoeding vorderen van de beslaglegger. Een vordering tot een schadevergoeding kunt u als beslagene niet indienen bij het kort geding. U moet hier een aparte procedure voor starten. U zal als beslagene wel zelf moeten aantonen dat het beslag onrechtmatig is en dat u als gevolg daarvan schade heeft geleden.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.