Rechtstelefoon

View Original

Wat houdt de informatieplicht van het UWV in?

Als u een aanvraag doet bij het UWV voor een uitkering ontstaan er voor u verschillende rechten en plichten. Een van deze plichten ziet op verstrekking van informatie en wordt ook wel de informatieplicht genoemd. De informatieplicht houdt kort gezegd in dat u informatie dient te geven over uzelf en uw situatie. In dit artikel wordt uitgelegd wat de informatieplicht verder precies inhoudt en wat de gevolgen zijn als u zich hier niet aan houdt.

Informatieplicht

De informatieplicht is een plicht die u heeft op het moment dat u een uitkering aanvraagt. Deze plicht ziet op het tijdig verschaffen van informatie die juist en volledig is. Met deze informatie bepaalt het UWV mede of u recht heeft op een uitkering en hoe lang u recht heeft op de uitkering. Daarnaast zorgt deze informatie ook voor de vaststelling van de hoogte van de uitkering. 

De informatieplicht betekent ook dat u verplicht bent om veranderingen in uw situatie door te geven. De termijn voor het doorgeven van wijzigingen betreft één week. De wijzigingen die van belang zijn door te geven zien op het recht op een uitkering, de duur hiervan of de hoogte hiervan. Denkt u bijvoorbeeld aan wijzigingen in uw gezondheid of inkomsten. 

Controle

Om u aan de informatieplicht te houden voert het UWV controles uit. Het UWV kan bijvoorbeeld uitkeringsgegevens vergelijken met inkomstengegevens. Hierbij kijkt het UWV naar de inkomstengegevens van de Belastingdienst. Het UWV kan eventueel besluiten om verder onderzoek te doen. Ook kan het UWV onder andere controles uitvoeren via de telefoon, via het internet en huisbezoeken.

Gevolgen schending informatieplicht 

Als aan de hand van de controle blijkt dat u zich niet houdt aan de informatieplicht, ontvangt u allereerst een brief van het UWV waarin staat dat zij voornemens zijn een boete op te leggen. De hoogte van de boete wordt in deze brief ook aangegeven, evenals een rapport met daarin de bevindingen van het onderzoek. Naar aanleiding van deze brief krijgt u de mogelijkheid om de situatie uit te leggen. Hier heeft u twee weken de tijd voor. Na deze uitleg geeft het UWV een beslissing over een definitieve boete. 

Daarnaast kan het UWV u verplichten een deel van de uitkering terug te betalen als blijkt dat u deze uitkering niet had mogen ontvangen. Deze terugvordering en boete kunnen mogelijk verrekend worden als u het recht op een uitkering nog heeft. 

Oneens met de boete

Als u een boete heeft ontvangen ten aanzien van de schending van de informatieplicht en u bent het hier niet mee eens, dan kunt u in beginsel binnen zes weken bezwaar indienen. Naar aanleiding van het bezwaar krijgt u een beslissing op het bezwaar. Als u het nog niet eens bent met deze beslissing, kunt u in beroep gaan bij de rechter.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.